Veelgestelde vragen
FAQ
Algemeen
 • Waar is Wilgenrijk?

  Wilgenrijk is een nieuw woongebied tussen Rotterdam en Den Haag, dicht bij Maassluis, Maasland en natuurgebied Midden-Delfland. Wilgenrijk is volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen er meer buurten bijkomen en meer huizen en appartementen worden gebouwd. Wilt u weten welke ontwikkelingen er op de planning staan? Neem dan contact op met de Woonwinkel.

 • Wat is de Woonwinkel?

  De Woonwinkel van Wilgenrijk is dé centrale ontmoetingsplaats voor wonen in Wilgenrijk. Het kloppend hart van de organisatie, waar alle informatie over het woongebied te vinden is. Zo is alle kennis, service en begeleiding dichtbij en binnen handbereik. In de Woonwinkel vindt u een prachtig gedetailleerde maquette van het woongebied, informatie over alle buurten en de beschikbare huizen. Neem een kop koffie aan de bar of ga op uw gemak in de gezellige huiskamer zitten waar u zich kunt verdiepen in bijvoorbeeld de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’.

 • Hoe kan ik de Woonwinkel bereiken?

  U kunt zonder afspraak de Woonwinkel binnenlopen tijdens onze openingstijden. Maar u kunt ook een afspraak maken via de afspraakplanner. De Woonwinkel is van maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:00 uur geopend en bereikbaar via:

  - telefoonnummer: 085-79 28 202;
  - mail: woonwinkel@wilgenrijk.nl;
  - chat: www.wilgenrijk.nl.

 • Hoe is de bereikbaarheid van Wilgenrijk?

  Wilgenrijk ligt in de bruisende en actieve regio te midden van Rotterdam en Den Haag. Tegelijk biedt het rust en ontspanning: het strand ‘Hoek van Holland’ en natuurgebied Midden-Delfland liggen om de hoek, net als de pittoreske stadskernen van onder andere Maasland, Maassluis en Delft. Slenteren langs de grachten, uitrusten op de vele terrassen of ontspannen winkelen. De dagelijkse boodschappen kunt u op loopafstand doen.

 • Is er openbaar vervoer in de omgeving van Wilgenrijk?

  Binnen 20-25 metrominuten bereikt u de binnensteden Den Haag en Rotterdam en binnen 10 metrominuten bent op het strand ‘Hoek van Holland’. De metroverbinding de ‘Hoekselijn’ rijdt praktisch langs Wilgenrijk. Langs de Westlandseweg vindt u ook bushaltes richting Maassluis centrum, Rotterdam en Den Haag.

 • Wat is de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise school’?

  Wilgenrijk kent een doordachte ontwerpfilosofie, de ‘Maassluise School’. Het geeft principes en inspiratie voor architectuur en het landschap in het woongebied. Het geeft kaders voor de huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen en lanen. Er is eenheid, ruimte voor variatie en een hoge mate van kwaliteit. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen.

 • Wat is Stichting Beheer Beeldkwaliteit?

  Om de beeldkwaliteit van het woongebied ten behoeve van alle bewoners voor nu en in de toekomst te waarborgen, heeft Wilgenrijk een onafhankelijke stichting opgericht: Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk (SBBWK). Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door bewoners van Wilgenrijk. De SSBWK is opgericht bij de notariële akte en is onafhankelijk. De SSBWK borgt de kwaliteit van de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ en *de niet openbaar toegankelijke buitenruimte in het woongebied van Wilgenrijk. Dit doen zij door de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen te waarborgen. Heeft u vragen over Stichting Beheer Beeldkwaliteit? Dan kunt u mailen naar sbbkw@wilgenrijk.nl.

  *De niet openbaar toegankelijke buitenruimte: De SSBWK buigt zich over de raakvlakken tussen de openbare ruimte en private gronden zoals een kavel en de openbare weg. Hier kunt u denken aan de hagen die op de grens staan tussen een kavel en de weg of de inrichting van de oevers. In de getekende contracten zijn contractuele –en kwalitatieve verplichtingen opgenomen, hier dient de eigenaar/bewoner van Wilgenrijk zich aan te houden. Bij verkoop van een huis en/of kavel in de toekomst zijn deze kwalitatieve verplichtingen middels een kettingbeding in de notariële akte doorgelegd aan de volgende koper.

 • Hoe waarborgt de Stichting Beheer Beeldkwaliteit (SBBWK) de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen?

  Indien de bewoner van Wilgenrijk zich niet aan de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen houdt, dan spreekt het bestuur van SBBWK hier de bewoner op aan. De SBBWK kan een herstelverplichting opleggen zoals in het kavelpaspoort bedoeld is. Indien de bewoner hier geen gehoor aan geeft, dan zal het de SBBWK een partij inschakelen om dit te herstellen. De kosten tot een maximum van €50.000,- kan bij de bewoner worden verhaald. Bij meningsverschillen tussen de bewoner en de SBBWK, wordt ten alle tijde het contract en het bijbehorende kavelpaspoort geraadpleegd. Hieruit kan bepaald worden wat de herstelverplichtingen zijn. Er wordt vanuit de SBBWK en Wilgenrijk altijd samen met de bewoner gekeken naar een passende oplossing binnen de stijl van de Wilgenrijk.

 • Heeft het woongebied van Wilgenrijk overlast van de Rijksweg A20?

  Wilgenrijk grenst aan een belangrijke Rijksweg. Vanuit Wilgenrijk met de auto bent u via deze Rijksweg, de A20, binnen 20-25 minuten in Rotterdam of Den Haag. De nabijheid van deze snelle route mag natuurlijk niet ten koste gaan van de rust in het woongebied. Om hiervoor te zorgen, is gekozen voor een oplossing die naast stilte ook zorgt voor toevoeging van woonkwaliteit. Over een lengte van 1200 meter verrijst de komende jaren een groene wal van ruim 10 meter hoog. Deze groene wal, loopt aan de zijde van de weg stijl omhoog en aan de kant van het woongebied juist zeer geleidelijk omlaag het woongebied in. Aan de zijde van het woongebied ontstaat er een glooiend groen park van wel 4 hectare. Dit gebied is uitstekend geschikt voor recreatieve doeleinden.

 • Welke speelvoorzieningen voor (kleinere en grotere) kinderen komen er in Wilgenrijk?

  Per buurt wordt er gekeken welke speelvoorziening er nodig is en wordt dit in het inrichtingsplan (IP) opgenomen. Het inrichtingsplan wordt getoetst door de gemeente Maasluis. Op de Parkwal komen speelvoorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. Omdat er al speelvoorzieningen op de Parkwal komen, is het goed mogelijk dat er in de buurten langs de Parkwal minder speelvoorzieningen komen in vergelijking tot andere buurten in het woongebied.

 • Zijn er kinderopvang en scholen in de omgeving van Wilgenrijk?

  In Maassluis en omgeving zijn er talrijke scholen en kinderopvang te vinden. Zo heeft u bijvoorbeeld keuze uit meer dan 10 basisscholen, twee goed aangeschreven middelbare scholen of keuze uit scholen in de buurtsteden Naaldwijk, Delft en Rotterdam. Ook zijn er meerdere kinderopvang in Maassluis.

 • Welke sportvoorzieningen zijn er in de omgeving van Wilgenrijk?

  In de omgeving van Wilgenrijk zijn er verschillenden sportverenigingen zoals korfbal, volleybal, hockey en tennis. Ook vindt u er goede voetbalverenigingen zoals Excelsior Maassluis, M.S.V.’71 en VDL. Maassluis heeft ook een sport- en recreatiebad, Dol-fijn, aan de Sportlaan 8. Daarnaast zijn er talrijke sportscholen in de omgeving. En wist u dat de Mahorokan, de bekendste judoschool met veel kampioenen van Nederland in Maassluis is gevestigd?

 • Zijn er in de omgeving van Wilgenrijk gezellige horeca en leuke winkels te vinden?

  Als u vanaf de entree van Wilgenrijk het kruispunt oversteekt, vindt u de Koningshoek aan de Koningshoek 92. Een onlangs gerenoveerd overdekt winkelcentrum met veel verschillende winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, kledingwinkels en eetgelegenheden. Vanaf het woongebied is het 10 minuten fietsen naar het historisch centrum van Maassluis waar u, naast winkels, ook vele leuke terrasjes en restaurants kunt vinden. Ook in Midden-Delfland zijn er prachtige plekken waar u gezellig kunt eten.

 • Hoe kan ik op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuws uit Wilgenrijk?

  U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Dan ontvangt u periodiek een mail. U kunt ook een eigen account maken op de website. Hierin kunt u in een aantal stappen aangeven wat uw woonwensen zijn en budget is. Op deze manier ontvangt bericht als er bijvoorbeeld een start verkoop is van huizen die passen bij uw woonwensen.

 • Kan ik met mijn bootje via de watergangen van Wilgenrijk elders varen?

  De watergangen van Wilgenrijk hebben vooralsnog geen verbinding met externe watergangen en open water. De watergangen in Wilgenrijk zijn met name geschikt voor kleine recreatieve doeleinden, zoals kanoën en suppen.

Mijn account
 • Hoe maak ik een Wilgenrijk account aan?

  Het aanmaken van een Wilgenrijk account is handig, u kunt bijvoorbeeld uw favoriete huizen opslaan en wij kunnen u op de hoogte houden van het laatste aanbod. Een account aanmaken doe je in vijf stappen:

  1. U kiest voor de optie 'maak account' (rechtsboven op de pagina), op uw telefoon opent u eerst het menu, daarin vindt u de 'maak account' knop terug
  2. Vervolgens gaat u naar de optie 'inschrijven'
  3. Registreer uw account via uw Facebook of LinkedIn profiel, of vul een zelf te kiezen gebruikersnaam, wachtwoord en uw e-mailadres in
  4. Nadat u voor ‘inschrijven’ kiest, ontvangt u een e-mail met daarin de vraag om het e-mailadres te bevestigen
  5. Zodra u in de e-mail op bevestigingslink heeft geklikt kunt u aan de slag met uw Wilgenrijk-account

 • Hoe bewaar ik een zoekopdracht?

  Een bewaarde zoekopdracht is handig wanneer u serieus wilt zoeken: uw wensen liggen vast en u kunt op een makkelijke manier uw vorige zoekopdracht(en) inzien. Een zoekopdracht opslaan doet u als volgt:

  1. U gaat naar de huizenpagina
  2. U opent de filters door op 'Filter hoe u wilt wonen in Wilgenrijk' te klikken
  3. U vult uw criteria in
  4. Klik rechtsonder op 'Zoekopdracht opslaan'
  5. U kunt uw opgeslagen zoekopdracht terug vinden in uw Wilgenrijk account
  6. U klikt rechtsboven op de pagina op 'Hoi <uw naam>!'
  7. Ga naar 'opgeslagen zoekopdrachten'
  8. Hier vindt u de opgeslagen zoekopdracht(en) terug

 • Hoe bewaar ik mijn favoriete huizen?

  Met de bewaarfunctie kunt u huizen opslaan in uw account. Zo heeft u al uw favoriete woningen in een lijst staan en heeft u ze altijd bij de hand.

  1. In het huizenoverzicht vindt u tegels met huizen, wilt u een huis als favoriet markeren? Dan klikt u op het hartjes-icoon rechts van de naam
  2. Wanneer u een huis in detail bekijkt op pagina over het huis zelf, vindt u het hartjes-icoon terug onder de naam van het huis
  3. U kunt uw favoriete huizen terug vinden in uw Wilgenrijk account
  4. U klikt rechtsboven op de pagina op 'Hoi <uw naam>!'
  5. Ga naar 'favoriete huizen'
  6. Hier vindt u uw favoriete huizen terug

Huizen
 • Wat is het beschikbaar aanbod aan huizen?

  U kunt via de huizenzoeker het beschikbaar aanbod aan huizen bekijken. Staat uw droomhuis er niet tussen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief, dan ontvangt u een mail zodra er nieuwe huizen beschikbaar komen. U kunt ook een account aanmaken en uw woonwensen doorgeven zodat u altijd het aanbod die aansluit op uw wensen als eerste ontvangt. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het woongebied? Neem dan via de contactpagina contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk.

 • Hoe verloopt het aankoopproces in Wilgenrijk?

  Het aankoopproces verschilt per buurt. Wilt u hier informatie over, neem dan contact op met de Woonwinkel via de contactpagina.

  In alle gevallen is het fijn om naar de Woonwinkel te komen zodat wij u kunnen informeren over Wilgenrijk, de buurten en de toekomstige ontwikkelingen. U kunt hier een afspraak maken.

 • Welke documenten moet ik tekenen bij de aankoop van een huis of kavel?

  Dit is afhankelijk van de buurt, het type huis of kavel. Over het algemeen bestaat de koop uit ondertekening van de koopovereenkomst en de algemene voorwaarden. Voor de bouw van uw huis tekent u met de bouwer de aanneemovereenkomst. Afhankelijk van de buurt tekent u daarnaast het kavelpaspoort en de situatie- en verkooptekeningen. De makelaar neemt u als koper mee in het verkoopproces en licht alle bijbehorende documenten toe.

 • Heb ik na het tekenen van de koop- en/of aannemingsovereenkomst nog bedenktijd?

  Na het ondertekenen van de koop- en/of aannemingsovereenkomst door beide partijen heeft u één kalenderweek bedenktijd.

 • Wat betekent vrij op naam (V.O.N.)

  Het kopen van huis v.o.n. oftewel ‘vrij op naam’ betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht voor zijn rekening neemt.

  Wanneer u een huis koopt, betaalt u altijd meer dan alleen de overeengekomen prijs. In het geval van vrij op naam betaalt u geen extra overdrachtskosten aan de verkopende partij. Deze term komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. De kosten die u in deze situatie niet hoeft te betalen zijn;

  • Kosten aan de notaris om u als eigenaar in te schrijven bij het Kadaster
  • Overdrachtsbelasting (21% btw)
  • Kosten aan de notaris voor een leveringsakte
 • Wat is een optie plaatsen op een huis of kavel?

  Als u een optie plaatst op een huis of een kavel, dan is het huis of kavel exclusief voor u gereserveerd. Tijdens de optieperiode krijgt u de gelegenheid om al uw vragen te stellen, de mogelijkheden m.b.t. de financiering te onderzoeken en om het huis of kavel te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een huis dat onder optie is, weer beschikbaar komt. De periode dat u een optie op een huis of kavel heeft wordt over het algemeen mondeling afgesproken.

 • Hoe weet ik of ik het huis van mijn dromen in Wilgenrijk kan betalen?

  U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van Finlife of een andere financiële adviseur. Tijdens het gesprek met de adviseur krijgt u een goed beeld of u het huis kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn.

 • Wanneer vindt overdracht bij de notaris plaats?

  Als het koopcontract is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig blijkt, is het huis nog niet uw eigendom. Het huis moet nog officieel worden overgedragen. Daarvoor dient u naar de notaris te gaan. De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht. De notaris is ook de enige persoon die de overdracht mag doen. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar de belangen van de koper én die van de verkoper. Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Daarna zorgt de notaris ervoor dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Ook uw hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. Iedereen kan dan zien dat u de nieuwe eigenaar bent van het huis en dat u een hypotheek heeft afgesloten.

 • Komt er nog nieuw aanbod in Wilgenrijk?

  Wilgenrijk is en blijft in ontwikkeling. Heeft u uw droomhuis nog niet gevonden? De komende jaren komen er meer buurten met allerlei soorten huizen en appartementen in Wilgenrijk bij. Wilt als eerste op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen uit het woongebied en het beschikbare aanbod precies passend bij uw wensen? Maak dan een eigen Wilgenrijk account aan. Hier kunt u al uw woonwensen aangeven

Vragen over huren
 • Kan ik ook een huis huren in Wilgenrijk?

  In Wilgenrijk worden er ook huurhuizen aangeboden door verschillende woningbouwverenigingen. Via de huizenzoeker (filter huurhuizen) kunt u alle huurhuizen in Wilgenrijk bekijken. Als u op een huis klikt, dan wordt u doorgeleid naar de betreffende woningbouwvereniging. Wilt u meer informatie, dan kunt u met de verhuurder contact opnemen.

 • Welke type huur is er in Wilgenrijk te vinden?

  In Wilgenrijk komen er huizen en appartementen in de vrije- en sociale huursector. Kijk voor het huidig huuraanbod op de huizenpagina (link naar huizenpagina). Hoe het huurproces verloopt is afhankelijk van wie de verhuurder is. Dit kan per buurt en type huur verschillen.

 • Hoe kom ik in aanmerking voor een huurhuis in Wilgenrijk?

  Dit is afhankelijk van het type huur. Het huuraanbod verschilt per buurt en bestaat uit vrije sector- of sociale huur. Voor meer informatie kunt u het beste contact op nemen met de desbetreffende verhuurder.

 • Wie zijn de verhuurders?

  Dit kan per huurhuis en per buurt verschillen. Klik op de huizenzoeker het huurhuis van uw voorkeur aan en u wordt doorgeleid naar de website van de betreffende verhuurder.

 • Hoe verloopt het huurproces?

  Voor informatie over het huurproces kunt u contact opnemen met de verhuurder. Klik via de huizenzoeker op het huurhuis van uw voorkeur en u wordt doorgeleid naar de betreffende verhuurder.

Vragen over (zelf)bouwen in Wilgenrijk
 • Zijn er kavels voor zelfbouw beschikbaar?

  Via de huizenzoeker kunt u alle beschikbare kavels vinden. Stel de filter in op kavels. Zijn er geen kavels beschikbaar? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en ontvang bericht zodra er weer kavels beschikbaar komen.

 • Hoe verloopt het proces van zelfbouw?

  Het kopen van een kavel is een bijzonder proces waarin u voor veel keuzes komt te staan. In de ‘leidraad voor zelfbouw’ wordt stap voor stap het proces uitgelegd. Wilt u meer informatie over het proces van zelfbouw? Neem dan contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk via de contactpagina.

 • Waarom wordt een bijgebouw, veranda, dakkapel of een ander bijgebouw afgekeurd door het Kwaliteitsteam, terwijl het elders in Wilgenrijk wel goedgekeurd is?

  Elke buurt in Wilgenrijk is uniek en heeft zijn eigen kenmerken die terug te zien zijn in de buitenruimte en architectuur. Om eenheid en harmonie te creëren in elke buurt, bekijkt het Kwaliteitsteam naar de architectuur, materialen, vormen en het gebruik van kleuren. Op deze manier past het ontwerp van het bijgebouw bij de architectuur en landschappelijke inrichting van de buurt. Daarnaast kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft voor uw bijgebouw. Via www.omgevingsloket.nl kunt u nagaan of u vergunning nodig heeft.

 • Zijn er regels tijdens de bouw waar ik en mijn aannemer aan zich moet houden?

  Aannemers die in Wilgenrijk werken dienen voor de start van de bouw een gedragscode te ondertekenen. In de gedragscode staan de randvoorwaarden waar de aannemer en alle onderaannemers zich tijdens de bouw aan moeten houden, zoals de woon-en werkomgeving veilig en schoon houden. Wilt u meer weten over de gedragscode? Lees hier meer.

 • Mag ik in Wilgenrijk bouwen wat ik zelf wil?

  Bij het (laten) bouwen van een huis, een bijgebouw, zwembad of een ander aanbouw, dan dient u rekening te houden met en aantal zaken zoals het bestemmingsplan, het kavelpaspoort, vergunningen en de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’.

  De ‘Maassluise School’ geeft principes en inspiratie voor architectuur en landschap. Dit zijn kaders voor huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen

 • Wat is het Kwaliteitsteam?

  Alle bouwplannen in Wilgenrijk moeten aan het Kwaliteitsteam worden gepresenteerd. Het team van onafhankelijke adviseurs toetst de bouwplannen aan de ‘Maassluise School’, het Beeldkwaliteitsplan Wilgenrijk en de Welstandscriteria. Het Kwaliteitsteam staat in verbinding met de afdeling Welstand van de gemeente Maassluis, hierdoor zal bij goedkeuring van het Kwaliteitsteam de welstandstoets in bijna alle gevallen positief uitvallen.

Ik heb vragen als koper of bewoner in Wilgenrijk
 • Wie is er verantwoordelijk voor het snoeien van de haag rond mijn kavel en langs de openbare weg?

  Dit kan verschillen per buurt en hangt van een aantal factoren af:

  • Indien de haag op uw eigen kavel staat, bent u zelf verantwoordelijk voor het snoeien van de haag.
  • Staat de haag in openbaar gebied, dan is de gemeente Maassluis verantwoordelijk voor het onderhoud.

  Op het kavelpaspoort en/of de situatietekening waar u bij aankoop voor tekent staan de regels m.b.t. dit soort zaken beschreven.

 • Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergang?

  Indien uw eigen kavel aan de watergang grenst, bent u als bewoner verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergang tot aan de erfgrens. De erfgrens is terug te vinden op het kavelpaspoort en/of de situatietekening. Bij smallere watergangen ligt de erfgrens vaak in het midden van de watergang. Bij bredere watergangen is het onderhoud tot aan de erfgrens voor eigen verantwoordelijk, alles wat daarbuiten of tussen eigen kavels in ligt is in onderhoud bij Wilgenrijk en wordt uiteindelijk overgedragen aan gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland.

 • Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud aan openbare ruimte?

  Op de kaart (kaart Gis portaal) kunt u zien welke buurten zijn overgedragen aan de gemeente Maasslsuis. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van die openbare ruimte. Wilgenrijk is verantwoordelijk voor het onderhoud van de overige buurten. Is er iets kapot of niet in orde in de openbare ruimte van de gemeente Maassluis, geef dit dan via de volgende link door.

  Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de woonwinkel via de contactpagina.

 • Bij wie moet ik een defect melden aan de openbare verlichting? (uitklappen voor antwoord)

  Indien een lichtmast defect is kunt u dit doorgeven middels het meldingsprogramma Fixie van de gemeente Maassluis.

 • Wanneer is de Schaapskooi open?


  De schaapskooi is een plek waar de schaapherder verblijft. De schaapskooi en de schapen zijn ingezet om de graslanden in Wilgenrijk te onderhouden. De speeltuin van de schaapskooi is dagelijks geopend. In het kader van veiligheid voor de dieren, is het terrein van de schaapskooi in de avond en nacht gesloten.

  De schaapskooi is het onderkomen van de herder die door Wilgenrijk wordt ingezet voor het beheer van de graslanden. Dit onderkomen is in basis niet geopend, behalve op de momenten dat er iets georganiseerd wordt. Dit wordt dan gecommuniceerd via de bekende kanalen.

 • Mijn navigatiesysteem stuurt mij via een route die niet bereikbaar is, hoe komt dit?

  Alle routeplanners maken gebruik van verschillende bronnen en doen dit op verschillende momenten. Afhankelijk van het moment en de dan geldende regels of situatie wordt een route berekend. Het kan daarom voorkomen dat een route niet meer klopt en alweer gewijzigd is. In een buurt in aanbouw komt dit regelmatig voor.

 • Ik wil een boom in mijn tuin planten, mag dit?

  Dat mag zeker! Wilgenrijk is een groot voorstander van veel groen in het woongebied. Wel moet er voldaan worden aan de richtlijnen van de gemeente Maassluis. Deze richtlijnen staan opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Maassluis. Breng daarnaast ook eventuele buren op de hoogte om mogelijke conflicten te voorkomen. Beter een goede buur, dan een verre vriend.

 • Ik wil een overkapping, berging, dakkapel of een ander bijgebouw bouwen aan mijn huis of in mijn tuin, mag dit?

  Heeft u de wens om een bijgebouw te bouwen aan uw huis of in uw tuin? Dan kunt u via www.omgevingsloket.nl nagaan of u een vergunning nodig heeft om dit te bouwen. Indien u een vergunning nodig heeft, dan ontvangt het Kwaliteitsteam van Wilgenrijk graag uw ontwerp. Heeft u geen vergunning nodig voor uw bijgebouw? Ook in dit geval ontvangt het Kwaliteitsteam uw (schets)ontwerp. Het Kwaliteitsteam toetst of het ontwerp binnen de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ valt. In beide gevallen heeft het Kwaliteitsteam de volgende documenten nodig om uw ontwerp te toetsen:

  • Locatie (woonbuurt en huis)
  • Beeld van de huidige situatie (foto en plattegrond) indien nog niet van toepassing ontvangen we graag de gevelaanzichten van uw huis.
  • (Schets)ontwerp van de aanpassing
  • Indien van toepassing en aanwezig het kavelpaspoort en/ of situatietekening.
  • Positie van de aanpassing

  U kunt deze documenten mailen naar kwaliteitsteam@wilgenrijk.nl. Uw aanvraag wordt binnen één in behandeling genomen en binnen één week na beoordeling ontvangt u een schriftelijke reactie.

 • Wat houdt een inrichtingsplan (IP) in?

  Het inrichtingsplan (afgekort IP) is het ontwerp van de landschapsarchitect en stedenbouwkundige voor de openbare buiteninrichting. Dit plan wordt vanuit Wilgenrijk gemaakt, waarin alle elementen van de buitenruimte wordt meegenomen. Wanneer het plan gereed is, wordt dit voorgelegd aan de gemeente Maassluis en getoetst met het ‘Handboek Openbare Ruimte’ (HOR). De gemeente is na overdracht verantwoordelijk voor het beheer van de buitenruimte en heeft inspraak op het inrichtingsplan. Als het plan definitief is goedgekeurd, wordt de buitenruimte volgens dit plan aangelegd. Er kan niet van dit plan afgeweken worden zonder goedkeuring van de gemeente Maassluis. Aan de inrichting van het openbaar gebied, kunnen er geen rechten worden ontleend.

 • Wat is het ‘Handboek Openbare Ruimte’ (HOR)?

  Het ‘Handboek Openbare Ruimte’, oftewel HOR is een handboek dat de gemeente Maassluis samen met Wilgenrijk heeft opgesteld. In het handboek worden de onderdelen benodigd voor de inrichting van de openbare ruimte vastgelegd. Denk hierbij aan het type lichtmasten, de soort bankjes en prullenbakken, maar ook hoe breed een weg moet zijn en met welk materiaal deze uitgevoerd moet worden.

 • Wat als ik schade aan mijn huis heb door omliggende bouwwerkzaamheden?

  Een woongebied dat in ontwikkeling is zijn bouwwerkzaamheden en -verkeer actief. De aannemers die in Wilgenrijk bouwen zijn verantwoordelijk voor de last die zij veroorzaken. Ook zijn de aannemers verantwoordelijk voor het opnemen van een voorschouw, waarbij van tevoren foto’s gemaakt worden van nabijgelegen huizen.

 • Mag ik in Wilgenrijk vissen?

  In principe is het verboden te vissen in Wilgenrijk, tenzij dit vanaf de eigen kavel is grenzend aan het water.

veelgestelde vragen
Het antwoord op uw
vraag niet gevonden?