Een levende & groene tuin: 3 tips van de hovenier

De levende tuin is een tuin met veel ruimte voor planten, bloemen insecten, dieren en ecologie. Wist je dat groen een positieve invloed heeft op je gezondheid en humeur en het een gevoel van plezier en ontspanning geeft? Daarnaast helpt groene beplanting in de tuin tegen wateroverlast, zuivert groen de lucht en verbetert het milieu. Ook voor vogels, vlinders, spinnen en andere dieren is groen van levensbelang. Ze vinden er voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden.


bron: waterinnovatieprijs
Van links naar rechts zie je het verschil tussen een versteende tuin en een levende en groene tuin

Groen in Wilgenrijk
Wilgenrijk maakt het verschil met andere gebieden door gelukkig wonen in alle opzichten centraal te stellen. Groen heeft in de ontwerpfilosofie van Wilgenrijk een centrale plek. Wilgenrijk stimuleert de bewoners om veel groen in hun tuinen te gebruik en op sommige plekken in het woongebied geldt een kwalitatieve verplichting wat betreft het plaatsen van groen.

Bewoners van Wilgenrijk mogen bij het betrekken van hun huis een boom uitkiezen uit de Wilgenrijk Bomenbank. In de bomenbank staan ruim 500 bomen te wachten op een mooie plek in een levende tuin of in het woongebied. In de Bomenbank vind je verschillende bomen, zoals de Haagbeuk, Esdoorn, Prunus, Iep, Eik, Dennenbomen knotwilgen en fruitbomen (appel, peer, kers). De bomen in de Bomenbank zijn nog vrij jonge bomen. De meeste bomen zijn rond de 15 jaar oud.

Hoveniersberdrijf ‘Lorsheijd groen’ helpt de bewoners een boom te kiezen die ook op de lange termijn op zijn plaats past. In de tuin wordt vervolgens samen met de bewoners de exacte plaats vastgesteld. De aannemer kan de boom vervolgens planten. Na het planten moeten de bewoners aan de slag; water geven moet consequent en zorgvuldig gebeuren! Ook hierover ontvangen de bewoners advies op maat.

3 tips voor een levende en groene tuin
Wil je zelf aan de slag met een groene, levende tuin? Let dan op de volgende drie tips:

Tip1:
Gebruik niet meer stenen dan nodig. Groene beplatingen en bloemen zijn de basis van de levende tuin. Gebruik alleen tegels of vlonders voor het terras en vul het aan met groene planten, bloemen en bomen.

Tip 2:
Groene haag. Kies liever voor een groen haag dan houten schutting in de tuin. Zo geeft u vogels, vlinders en andere insecten de ruimte om voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden te vinden.

Tip 3:
Gebruik duurzame materialen. Duurzame materialen zijn beter voor het milieu. De aanschaf van duurzame en natuurlijke materialen is duurder, maar deze producten gaan jarenlang mee. En geeft u tuin ook een natuurlijke uitstraling.

Meer informatie over de levende tuin vind je op www.delevendetuin.nl