Voor de één een heel fijn idee, de ander houdt er graag wat meer afstand tussen. Familie van Hoeven woont met 3 generaties in het woongebied van Wilgenrijk, toevallig met 1 huis ertussen. Wij vroegen hen hoe zij dat ervaren.

Sean van Hoeven kwam in 2015 in de buurt Wevershof wonen. De eerste buurt die ontwikkeld en verkocht werd in Wilgenrijk. “Op Facebook kwam een advertentie voorbij waarbij je kon doorklikken en toen heb ik mij ingeschreven voor de buurt Wevershof. Daarbij was ik één van de eersten en bij het zien van de huizen waren we dermate enthousiast dat we het project hebben doorgezet. ” Ondertussen breidde het woongebied zich uit en trokken er ook vrienden van Sean naar Wilgenrijk. Vanaf de zijlijn volgde hij hun zelfbouwtraject op de voet en raakte zelf ook enthousiast. “Wij gingen dat voorjaar op vakantie naar Cuba, tijdens die vakantie hebben we er nog wat over nagedacht en zodra we ergens wifi konden vinden, hebben wij Wilgenrijk gemaild dat we ons ook graag in wilden schrijven voor de nog beschikbare kavels.” En zo geschiedde: hun eigen zelfbouw huis werd in 2021 opgeleverd en nu wonen zij, toevallig met maar één huis ertussen, naast Sean zijn ouders. “Wij zien mijn ouders wel wat vaker dan voorheen, vooral meer spontaan als zij in de tuin zitten en wij langs fietsen of lopen. Bij elkaar komen deden we al met regelmaat, maar nu is het naast gezellig, ook praktisch als het brandalarm afgaat en zij even een kijkje kunnen nemen wanneer wij niet thuis zijn en andersom natuurlijk."

IMG 7870

Vaker spontaan contact

(O)ma Anita van Hoeven woont sinds maart 2019 in Wilgenrijk. Zij zocht samen met haar partner naar een vrij kavel in Maassluis om hun eigen huis op te kunnen bouwen. "Het bouwen van een eigen huis was een bijzondere en leerzame ervaring, omdat je met van alles en nog wat te maken krijgt. Af en toe ook best stressvol omdat niet altijd alle afspraken (op tijd) werden nagekomen.” De huizen van moeder en zoon staan dus vlak naast elkaar. “Als moeder en oma is dat mooi en heel bijzonder. Zoals Sean al zei zien we elkaar niet per se vaker, maar wel zomaar onverwachts op allerlei momenten. Bijvoorbeeld met hardlopen, dan is het even zwaaien en is er spontaan contact. Er wonen in Wilgenrijk nog meer familieleden en (sport)vrienden dus met het sociale contact zit het hier wel goed!”

Ook voor de kinderen in de familie is het leuk dat (bonus)opa en oma dichtbij wonen. (Bonus) kleindochter Liv woont sinds juli 2018 in Wilgenrijk en heeft het prima naar haar zin in het woongebied. “Ik vind het wel gezellig zo naast opa en oma. Daarnaast heb ik hier veel vriendinnetjes vanuit school, die ik ken van de voetbal of omdat ze ook in Wilgenrijk wonen. Ik speel graag bij de Schaapskooi of lekker in de tuin. Ik mis nog wel een manege, een tiktok-studio en een plekje waar ik mijn zelfgemaakte armbandjes kan verkopen samen met mijn vriendinnetjes.” Ook Anita en Sean hebben nog wel wat wensen voor het gebied: "Een basisschool met daaromheen speelgelegenheden voor de kinderen zou super zijn en een trapveldje of padelbaan zouden wij wel leuk vinden.”

IMG 7900

Woongeluk

Het woongebied is de komende jaren nog in aanbouw. Heeft dat invloed op het woongeluk in Wilgenrijk? “Er wordt nog op veel plekken gebouwd waardoor het soms wat onrustig is” zegt Anita. Sean vult zijn moeder aan met “maar je ziet de buurt steeds mooier worden! Wel moet er blijvend gelet worden op de verkeersveiligheid i.v.m. de kinderen die buitenspelen, want niet elke verkeerdsdeelnemer houdt zich aan de aangegeven snelheden.”

Dit artikel is geplaatst in de Rvaerm, september 2022. Foto's zijn gemaakt door @krouwelfotografie

Nieuwsoverzicht