De honingbijen in Nederland hebben het moeilijk. Door gewasbeschermingsmiddelen, klimaatverandering, stedelijke bebouwing en minder bloeiende planten in hun natuurlijke omgeving hebben ze onvoldoende voedsel om te overleven. Door de afname van honingbijen in de natuur, neemt ook de natuurlijke bestuiving van bloemen, planten en gewassen af en zorgt de bij voor minder honing. Hierdoor is de ecologische cirkel uit balans.

Vandaag, op de dag van de honingbij, vragen we extra aandacht voor dit probleem. Want u kunt zelf al heel wat dingen doen om de natuurlijke omgeving van de honingbij te optimaliseren!

1. Een eigen huis

Honingbijen wonen het liefste in holle bomen, een bijenkast of -korf. In ieder geval op een beschut plekje die bescherming biedt tegen weers-omstandigheden en natuurlijke vijanden. U kunt een insectenhotel in uw tuin plaatsen zodat de honingbij daar beschutting kan vinden. Insectenhotels zijn te koop bij de meeste bouwmarkten en tuincentra. Maar je kunt ook zelf materialen in de natuur verzamelen, zoals takjes, steentjes, gedroogd gras, en samen met de kinderen een insectenhotel maken.

2. Bloemenzee

Honingbijen halen nectar en stuifmeel uit bloemen en bloeiende planten. Dat doen ze niet alleen in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar rond. Daarom is het raadzaam om in uw tuin bloemen en planten te plaatsen die elkaar afwisselen qua bloeiperiode. Dat is voor uzelf ook leuk! Bloemen en planten die u speciaal voor de honingbij kunt gebruiken zijn: Zonnebloemen, Spurrie, Phacelia, Korenbloemen, krokussen, Sneeuwklokjes, Hyacinten en bijvoorbeeld Klimop planten. Maar ook fruitbomen zoals appel, kers en peer leveren de bijen veel voedsel op.

3. Levende tuin

De levende tuin is een tuin met veel ruimte voor planten, bloemen insecten, dieren en ecologie. En dus met minder bestrating. Wist u dat groen een positieve invloed heeft op je gezondheid en humeur en het een gevoel van plezier en ontspanning geeft? Daarnaast helpt groene beplanting in de tuin tegen wateroverlast, zuivert groen de lucht en verbetert het het milieu. Ook voor vogels, vlinders, spinnen en andere dieren is groen van levensbelang. Ze vinden er voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden. Nieuwsgierig geworden hoe je een levende tuin kunt maken? Lees de drie tips voor een levende en groene tuin!

Wilgenrijk en groen

Wilgenrijk maakt het verschil met andere gebieden door gelukkig wonen in alle opzichten centraal te stellen. Groen heeft, door haar positieve invloed op woongeluk, in de ontwerpfilosofie de Maassluise School van Wilgenrijk een centrale plek. In Wilgenrijk worden gebieden ingericht met wilde bloemen die honingbijen maar ook insecten aantrekken. Op deze manier ontstaat er een nieuw stukje natuur. De bomenbank waar bewoners een boom voor in hun tuin mogen uitkiezen, staat vol met klaver als grondbedekking. Uit de (fruit)bomen en de klaver halen bijen enorm veel nectar en stuifmeel. Daarnaast zijn er natuurlijke beschuttingplekjes gecreëerd door oude bomen te gebruiken als insectenhotels en worden de gesnoeide wilgentakken uit het gebied o.a. gebruikt bij de Schaapskooi als natuurlijke afrastering bij het water.

Wilgenrijk stimuleert de bewoners om veel groen in hun tuinen te gebruik en op sommige plekken in het woongebied geldt een kwalitatieve verplichting wat betreft het plaatsen van groen.

Wilt u meer weten over Wilgenrijk, de ontwerpfilosofie de Maassluise School, de levende tuin of heeft u andere vragen? Neemt u dan contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk.

Nieuwsoverzicht