Met slinkende grondstofvoorraden en een steeds sneller veranderend klimaat, is het noodzakelijk om weloverwogen keuzes te maken omtrent duurzaamheid. Omdat het woord duurzaamheid tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt, vertellen we graag wat duurzaamheid voor Wilgenrijk betekent. Wilgenrijk ontwikkelt een woongebied dat toekomstig bestendig is voor de huidige bewoners en de volgende generaties. Duurzaam leven betekent niet alleen het scheiden van de vuilnis en minder de auto te pakken. Maar ook het minimaliseren van onze CO2 voetafdruk en het zelf opwekken van groene energie.

Duurzame keuzes in huizen en appartementen

De huizen en appartementen in Wilgenrijk worden vakkundig en volgens de nieuwste normen geïsoleerd tegen warmte, kou en geluid. Door toepassing van slimme technieken en drielaags glas blijft het binnenklimaat van de huizen aangenaam én gezond. Daarnaast zijn veel huizen voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen worden in Wilgenrijk meestal op het dak van het huis of appartement geplaatst, maar soms ook op het dakvlak van de carport. Hierdoor heeft u altijd nog de mogelijkheid om extra zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van uw huis. Hoe meer zonnepanelen, des te minder u afhankelijk bent van fossiele brandstoffen én hoe lager uw energierekening is!

De energie prestatie coëfficiënt (EPC)

De huizen in de buurt Rietkraag worden standaard geleverd met een EPC van 0 en zijn hiermee dus al zuiniger dan de nu geldende eis van EPC 0,4 volgens het Bouwbesluit van de overheid. De EPC geeft aan hoeveel energie u verbruikt voor het verwarmen en koelen van het huis, verlichting, ventilatie en voor de verwarming van het water. De EPC wordt uitgedrukt in een waarde, welke wordt berekend aan de hand van bouwkundige en installatietechnische gegevens. Hoe lager de waarde, hoe beter de EPC, hoe energiezuiniger het huis.

Andere energiezuinige middelen

Naast zonnepanelen, zijn er nog tal van andere energiezuinige middelen. Zo wordt bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp, vloerverwarming, mechanische ventilatie en warmteterugwinning uit het douchewater toegepast op de huizen. Het is ook mogelijk om groene energie af te nemen. Zo draagt u een steentje bij aan het verbeteren van het milieu. De duurzaamheid van huizen wordt trouwens door meerdere banken beloond. Als u een deel van de hypotheek besteedt aan energiebesparende maatregelen dan kunt u in sommige gevallen 106% in plaats van 100% van de koopsom lenen. Hieronder ziet u de duurzame toepassingen in de huizen van Verreweg, in de buurt Buitengoed.

Energiezuinig bouwen in Wilgenrijk

Groen en waterrijk woongebied

Het woongebied wordt ecologisch vriendelijk ingericht. Wilgenrijk bestaat uit natuurlijke watergangen, groene hofjes, boomrijke lanen, parktuinen, intieme kleinere waterpartijen, rietkragen en polders. Hierdoor is er voldoende ruimte en aandacht voor flora en fauna. Bewoners worden betrokken in het ecologisch vriendelijk inrichten van het woongebied. Zo worden er groene hagen als erfgrens geplaatst, in plaats van houten of kunststof schuttingen en krijgen alle bewoners in Wilgenrijk bij het kopen van een huis een boom voor in de tuin aangeboden. Op deze manier wordt de aanleg van een levende tuin gestimuleerd. In de nieuwe buurt Goedland worden alle carports voorzien van groene daken. Ook wordt er gebruik gemaakt van ‘echte’ materialen; hout, natuursteen, keramische dakpannen.

Niet alleen de huizen worden duurzaam gebouwd, Wilgenrijk gaat nog een stap verder: Door het gehele woongebied zijn bamboe verkeersborden geplaatst. Bamboe is volledig klimaatneutraal. Wist u dat bamboe 400 kg CO2 per m2 absorbeert? En dat het veel langer meegaat dan de aluminium verkeersborden? Dit zijn voorbeelden van weloverwogen duurzame keuzes die bijdragen aan een groen en duurzaam woongebied.

9 oktober: Dag van de duurzaamheid

Deze dag staat in het teken van duurzaamheid in Nederland. Op deze dag doen duizenden scholen, maar ook inwoners, ondernemers en organisaties mee aan duurzame acties en laten zich van hun ‘groenste’ kant zien. Thema’s zoals energiebesparing, duurzaam renoveren en duurzame energie opwekken krijgen aandacht en ondernemers komen ook met allerlei acties en aanbiedingen met milieuvriendelijke-, biologische- en streekproducten. Lees hier meer over de Dag van de Duurzaamheid. Samen laten we zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend.

Nieuwsoverzicht