Groene parkwal voor recreatie en wonen in rust

Update 2 juli 2018

Rust in een bruisende regio

Het is geen geheim dat Wilgenrijk grenst aan een belangrijke Rijksweg. Deze Rijksweg, de A20, brengt je vanuit Wilgenrijk met de auto in zo’n 15 minuten in Rotterdam en 20 minuten in Den Haag. De nabijheid van deze snelle route mag natuurlijk niet ten koste gaan van de rust in het woongebied.

Ontwikkeling van een groene parkwal

Om hiervoor te zorgen, is gekozen voor een oplossing die naast stilte ook zorgt voor toevoeging van woonkwaliteit. Over een lengte van 1200 meter verrijst de komende jaren een groene grondwal van maar liefst 10 meter hoog. Deze groene wal, loopt aan de zijde van de weg stijl omhoog, en aan de kant van het woongebied juist zeer geleidelijk omlaag het gebied in. De parkwal wordt op de meeste plekken zelfs 70 meter breed.

Geluidswerende en recreatieve functie

Aan de zijde van het woongebied ontstaat er een glooiende groen park van wel 4 hectare (dat is 40.000m2). Dit gebied is uitstekend geschikt voor recreatieve doeleinden. Zo kun je er wandelen, sporten of een boek lezen op een bankje vanaf een van de mooie uitkijkpunten. De kinderen kunnen er vrijelijk rondrennen, spelen en bij sneeuw in de winter bijvoorbeeld een hele gave sleebaan maken. En dit alles volledig in de zon, want de groene parkwal ligt pal op het Zuiden!

 

Naast deze gebruiksfunctie moet de wal natuurlijk ook dienen als afscherming van het geluid van het verkeer op de Rijksweg. En dat doet hij goed. Zo goed, dat wonen direct aan dit park, een zelfde geluidswaarde door omgevingsgeluid heeft als ter plaatse van de bestaande huizen aan de Weverskade. Daarbij geldt voor verkeer in het woongebied Wilgenrijk een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Ook dit zorgt ervoor dat het geluidsniveau zeer laag is en bijdraagt aan een prettige stille buurt. Weer enkele voorbeelden waaruit blijkt dat Wilgenrijk kwaliteit toevoegt. Kwaliteit van wonen, maar ook voor de omgeving.

Bijgevoegd beeldmateriaal betreft een impressie van een van de invullingsmogelijkheden van de Parkwal. Aan deze conceptbeelden kunnen geen rechten worden ontleend.