Bij het kopen van een huis komt er veel bij kijken. Het vinden van uw droomhuis, informatieavonden van nieuwbouw, het rond krijgen van de financiën, het geluk hebben dat u de eerste bent, of dat u wordt ingeloot, wachten tot het huis af is, en daarna het klussen en het inrichten. Daarbij dient u bij de koop van uw huis ook nog langs de notaris te gaan. Bij de notaris worden alle officiële afspraken en de gevolgen daarvan voor u vastgelegd. Waarvoor kunt u terecht bij de notaris? Lees het hieronder.

4 tips van de notaris
  1. Kijk naar uw onderlinge financiële situatie
    Bent u samenwonend of getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Leg dan de eventuele inbreng van eigen middelen schriftelijk vast bij de notaris. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan hoeft u dit niet vast te leggen.
  2. Samenlevingscontract
    Als u gaat samenwonen is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Het samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin u afspraken maakt over voornamelijk de financiële kanten van het samenwonen. Denkt u hierbij aan de kostenverdeling en het verdelen van de bezittingen bij het eventueel beëindigen van de relatie. Het levert u ook fiscaal voordeel op omdat u elkaar als fiscale partner kunt aanwijzen bij de belastingdienst. Daarnaast vragen pensioenfondsen vaak een notarieel samenlevingscontract om als ongehuwd samenlevenden in aanmerkingen te komen voor het partnerpensioen. Als laatste zorgt het contract bij het overlijden van één van de partners dat bepaalde zaken goed geregeld zijn.
  3. Gehuwde kopers
    Maak bij de notaris een testament of bekijk uw huidige testament. In het testament legt u uw eigen wensen en keuzes vast met betrekking tot uw geld, huis, bezittingen en schulden na uw overlijden. Ook bepaalt u zelf wie uw erfgenamen namen zijn. Regelt u geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Het is ook mogelijk om mogelijke situaties in de toekomst vast te leggen. Bijvoorbeeld als u (klein)kinderen krijgt of uw partner hertrouwt na uw overlijden.
  4. In het kader van de WWFT (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme) mogen vanaf 1 mei 2019 geen bedragen meer boven de 2.500 euro in contanten ontvangen of uitbetalen. Pinbetalingen mogen wel.
Vragen of opmerkingen

Heeft u nog vragen over een bezoek aan de notaris? Neemt u dan contact op het de Woonwinkel van Wilgenrijk via telefoonnummer 085-7928202 of e-mailadres woonwinkel@wilgenrijk.nl

Nieuwsoverzicht