Kiest u voor wonen in Wilgenrijk? Dan kiest u voor wonen in een ecologisch vriendelijke en klimaatbestendige omgeving. In Wilgenrijk is bij de inrichting van het landschap rekening gehouden met de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’, maar ook de klimaatbestendigheid van het woongebied. Om ervoor te zorgen dat het woongebied klaar is voor de toekomst en goed bestand is tegen de invloeden van klimaatveranderingen, zijn bepaalde delen in het gebied waterbergingssystemen en andere klimaatbestendige oplossingen geïmplementeerd. Op deze manier zakt het overtollig hemelwater geleidelijk terug in de grond en worden de zuiveringsinstallaties niet onnodig belast. Daarnaast bestaat Wilgenrijk uit watergangen, groene hofjes, boomrijke lanen, parktuinen, intieme kleinere waterpartijen, rietkragen en polders. Dit zijn allemaal elementen die het gebied ecologisch vriendelijk en klimaatbestendig maken.

Invloeden van klimaatverandering in Maassluis

Of het nu klimaatverandering is of niet, de cijfers liegen er niet om. Het weer in Nederland wordt steeds extremer en we krijgen dan ook steeds meer te maken met extreem droge en natte periodes. Het was op 29 mei 2018 dan ook even schrikken toen de zwaarste bui ooit gemeten, over Maassluis heen trok; 63 millimeter in 35 minuten! Verschillende panden liepen onder. Bij dit soort buien heeft de inrichting van de stad een belangrijke rol in het afwateringssysteem. De samenhang tussen straat, groen, watergangen en riolen is cruciaal. Doordat dit soort piekbuien steeds vaker plaatsvinden, is het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) in het leven geroepen. De GRP en het Hoogheemraadschap van Delfland zijn samen tot een strategisch plan gekomen om Maassluis volgens de visie ‘Maassluis Rainproof’ waterbestendig te maken.

Wat betekent dit voor u als koper van een kavel?

Dit betekent, bij het indienen van een omgevingsvergunning, dat er vanuit de gemeente Maassluis gevraagd wordt om 1 kubieke meter hemelwater op uw eigen terrein te bergen. Voor alle andere bestaande bewoners van Wilgenrijk, wordt vanuit de gemeente gevraagd, om binnen 15 jaar een waterbergingssysteem te implementeren op eigen terrein. Op deze manier zorgt u, samen met Wilgenrijk, voor een koele omgeving gedurende een hittegolf en voor voldoende waterberging en afvoermogelijkheden tijdens piekbuien. U heeft, als grondeigenaar, de verantwoordelijkheid voor het verzamelen en verwerken van hemelwater op uw eigen kavel. Hiervoor wordt in Goedland geen aansluiting gemaakt voor de hemelwaterafvoer. Bekijk de handige tips om uw kavel klimaatbestendig te maken.

Elke druppel schoon hemelwater is een waardevolle grondstof en kan bijdragen aan een mooie groene en natuurrijke woonomgeving. Heeft u meer informatie nodig over het klimaatbestendig maken van uw kavel? Neem dan contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk via 085-7928202 of mail naar woonwinkel@wilgenrijk.nl

Nieuwsoverzicht