Veelgestelde vragen
FAQ
Algemeen - Over Wilgenrijk
Bereikbaarheid
  • Hoe is de bereikbaarheid naar Wilgenrijk/Maassluis?

    Wilgenrijk ligt in de bruisende en actieve regio te midden van Rotterdam en Den Haag. Tegelijk biedt het rust en ontspanning: het strand ‘Hoek van Holland’ en natuurgebied Midden-Delfland liggen om de hoek, net als de pittoreske stadskernen van onder andere Maasland, Maassluis en Delft.


    U vindt hieronder de kaart waarop de dichtstbijzijnde plaatsen zijn weergegeven.


  • Waar ligt Wilgenrijk en hoe is de bereikbaarheid met de auto en het openbaar vervoer?

    Wilgenrijk ligt in de bruisende en actieve regio te midden van Rotterdam en Den Haag. Tegelijk biedt het rust en ontspanning: het strand ‘Hoek van Holland’ en natuurgebied Midden-Delfland. Vanuit Wilgenrijk zijn deze steden en gebieden goed te bereiken met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Binnen 25 auto- en metrominuten bent u in het centrum van Rotterdam en Den Haag. Binnen 10 metrominuten loopt u het strand op. De metroverbinding de ‘Hoekselijn’ rijdt praktisch langs Wilgenrijk. Langs de Westlandseweg vindt u ook bushaltes richting Maassluis centrum, Rotterdam en Den Haag. Liever op de fiets? Vanuit Wilgenrijk fietst u langs prachtige fietsroutes naar uw bestemming.

Het Masterplan
  • Hoeveel huizen worden er in Wilgenrijk gebouwd?

    Er worden circa 1750 huizen gebouwd in Wilgenrijk.

  • Hoelang gaat het duren voordat Wilgenrijk helemaal af is?

    Naar verwachting is Wilgenrijk rond 2026 volledig ontwikkeld.

  • Wat houdt een inrichtingsplan (IP) in?

    Het inrichtingsplan (afgekort: IP) is het ontwerp van de landschapsarchitect en stedenbouwkundige voor de openbare buiteninrichting. Dit plan wordt vanuit Wilgenrijk gemaakt, waarin alle elementen van de buitenruimte wordt meegenomen. Wanneer het plan gereed is, wordt dit voorgelegd aan de gemeente Maassluis en getoetst met het ‘Handboek Openbare Ruimte’ (HOR). De gemeente is na overdracht verantwoordelijk voor het beheer van de buitenruimte en heeft inspraak op het inrichtingsplan. Als het plan definitief is goedgekeurd, wordt de buitenruimte volgens dit plan aangelegd. Er kan niet van dit plan afgeweken worden zonder goedkeuring van de gemeente Maassluis. Aan de inrichting van het openbaar gebied, kunnen er geen rechten worden ontleend.

  • Wat is het ‘Handboek Openbare Ruimte’ (HOR)?

    Het ‘Handboek Openbare Ruimte’, oftewel HOR is een handboek dat de gemeente Maassluis samen met Wilgenrijk heeft opgesteld. In het handboek worden de onderdelen benodigd voor de inrichting van de openbare ruimte vastgelegd. Denk hierbij aan het type lichtmasten, de soort bankjes en prullenbakken, maar ook hoe breed een weg moet zijn en met welk materiaal deze uitgevoerd moet worden.

  • Welke buurten zijn er in Wilgenrijk?

    Als u interesse heeft in een overzicht van alle buurten in Wilgenrijk kunt u deze pagina bezoeken: https://wilgenrijk.nl/buurten/


    Bent u op zoek naar een specifieke buurt, kijk dan ook eens op een van deze pagina's:

Woonwinkel
  • Wat is Wilgenrijk?

    Wilgenrijk is een nieuw woongebied tussen Rotterdam en Den Haag, dicht bij Maassluis, Maasland en natuurgebied Midden-Delfland. Wilgenrijk is volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen er meer buurten bijkomen en meer huizen en appartementen worden gebouwd. Wilt u weten welke ontwikkelingen er op de planning staan? Neem dan contact op met de Woonwinkel.

  • Hoe kom ik in contact met Wilgenrijk?

    De Woonwinkel van Wilgenrijk is dé centrale ontmoetingsplaats voor wonen in Wilgenrijk. Het kloppend hart van de organisatie, waar alle informatie over het woongebied te vinden is. Zo is alle kennis, service en begeleiding dichtbij en binnen handbereik. In de Woonwinkel vindt u een prachtig gedetailleerde maquette van het woongebied, informatie over alle buurten en de beschikbare huizen. Neem een kop koffie aan de bar of ga op uw gemak in de gezellige huiskamer zitten waar u zich kunt verdiepen in bijvoorbeeld de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’. De Woonwinkel aan de Weverskade in Maassluis is van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur geopend en te bereiken via:

    • telefoonnummer: 085-792 82 02
    • mail: woonwinkel@wilgenrijk.nl
    • chat: www.wilgenrijk.nl

    Ook is het mogelijk om online een afspraak te maken met de makelaar voor een videogesprek. De makelaar staat tijdens het videogesprek bij de maquette om u in vogelvlucht het woongebied te laten zien. Wilt u liever langs de Woonwinkel komen? U kunt zonder afspraak binnenlopen. Wij vragen u wel zich te allen tijde aan de COVID-maatregelen te houden.

Stichting beheer Beeldkwaliteit
  • Wat is Stichting Beheer Beeldkwaliteit?

    Om de beeldkwaliteit van het woongebied ten behoeve van alle bewoners voor nu en in de toekomst te waarborgen, heeft Wilgenrijk een onafhankelijke stichting opgericht: Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk (SBBWK). Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door bewoners van Wilgenrijk. De SSBWK is opgericht bij de notariële akte en is onafhankelijk. De SSBWK borgt de kwaliteit van de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ en *de niet openbaar toegankelijke buitenruimte in het woongebied van Wilgenrijk. Dit doen zij door de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen te waarborgen. Heeft u vragen over de Stichting Beheer Beeldkwaliteit? Dan kunt u mailen naar sbbkw@wilgenrijk.nl.


    *De niet openbaar toegankelijke buitenruimte: De SSBWK buigt zich over de raakvlakken tussen de openbare ruimte en private gronden zoals een kavel en de openbare weg. Hier kunt u denken aan de hagen die op de grens staan tussen een kavel en de weg of de inrichting van de oevers. In de getekende contracten zijn contractuele –en kwalitatieve verplichtingen opgenomen, hier dient de eigenaar/bewoner van Wilgenrijk zich aan te houden. Bij verkoop van een huis en/of kavel in de toekomst zijn deze kwalitatieve verplichtingen middels een kettingbeding in de notariële akte doorgelegd aan de volgende koper.

  • Hoe waarborgt de Stichting Beheer Beeldkwaliteit (SBBWK) de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen?

    Indien de bewoner van Wilgenrijk zich niet aan de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen houdt, dan spreekt het bestuur van SBBWK hier de bewoner op aan. De SBBWK kan een herstelverplichting opleggen zoals in het kavelpaspoort bedoeld is. Indien de bewoner hier geen gehoor aan geeft, dan zal het de SBBWK een partij inschakelen om dit te herstellen. De kosten tot een maximum van €50.000,- kan bij de bewoner worden verhaald. Bij meningsverschillen tussen de bewoner en de SBBWK, wordt ten alle tijde het contract en het bijbehorende kavelpaspoort geraadpleegd. Hieruit kan bepaald worden wat de herstelverplichtingen zijn. Er wordt vanuit de SBBWK en Wilgenrijk altijd samen met de bewoner gekeken naar een passende oplossing binnen de stijl van de Wilgenrijk.

  • Wat is het verschil tussen Kwaliteitsteam en Stichting Beheer Beeldkwaliteit?

    Het Kwaliteitsteam toetst de architectonische beeldkwaliteit van huizen en bijgebouwen aan o.a. de Maassluise School, Beeldkwaliteitsplan, aanvullende Kwaliteitsregels. De Stichting Beheer Beeldkwaliteit controleert op naleving van de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen die zijn vastgelegd op een kavelpaspoort of situatietekening.

  • Waar vind ik de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen?

    Bij het tekenen van de koopovereenkomst bent u akkoord gegaan met de contractuele en kwalitatieve verplichtingen, deze verplichtingen zijn vastgelegd op het kavelpaspoort of situatietekening van uw woonbuurt.

Parkwal
  • Heeft het woongebied van Wilgenrijk overlast van de Rijksweg A20?

    Wilgenrijk grenst aan een belangrijke Rijksweg. Vanuit Wilgenrijk met de auto bent u via deze Rijksweg, de A20, binnen 20-25 minuten in Rotterdam of Den Haag. De nabijheid van deze snelle route mag natuurlijk niet ten koste gaan van de rust in het woongebied. Om hiervoor te zorgen, is gekozen voor een oplossing die naast stilte ook zorgt voor toevoeging van woonkwaliteit. Over een lengte van 1200 meter verrijst de komende jaren een groene wal van ruim 10 meter hoog. Deze groene wal, loopt aan de zijde van de weg stijl omhoog en aan de kant van het woongebied juist zeer geleidelijk omlaag het woongebied in. Aan de zijde van het woongebied ontstaat er een glooiend groen park van wel 4 hectare. Dit gebied is uitstekend geschikt voor recreatieve doeleinden.

Diensten Wilgenrijk
  • Kan ik op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuws uit Wilgenrijk?

    Natuurlijk kan dat! U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief, hiermee houden we u op de hoogte van de buurten die worden ontwikkeld en bijvoorbeeld van leuke activiteiten in Wilgenrijk. U kunt ook een account aanmaken op de website, vul zoveel mogelijk gegevens in en wij houden u op de hoogte op basis van uw woonwensen.

Kopen in Wilgenrijk
Actueel aanbod
  • Wat is een optie plaatsen op een huis of kavel?

    Als u een optie plaatst op een huis of een kavel, dan is het huis of kavel exclusief voor u gereserveerd. Tijdens de optieperiode krijgt u de gelegenheid om al uw vragen te stellen, de mogelijkheden m.b.t. de financiering te onderzoeken en om het huis of kavel te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een huis dat onder optie is, weer beschikbaar komt. De periode dat u een optie op een huis of kavel heeft wordt over het algemeen mondeling afgesproken.

  • Hoe weet ik of ik het huis van mijn dromen in Wilgenrijk kan betalen?

    U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van Finlife of een andere financiële adviseur. Tijdens het gesprek met de adviseur krijgt u een goed beeld of u het huis kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn.

  • Wat is het beschikbare huizenaanbod?

    U kunt via de huizenzoeker het beschikbaar aanbod aan huizen bekijken. Staat uw droomhuis er niet tussen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief, dan ontvangt u een mail zodra er nieuwe huizen beschikbaar komen. U kunt ook een account aanmaken en uw woonwensen doorgeven zodat u altijd het aanbod dat aansluit op uw wensen als eerste ontvangt. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het woongebied? Neem dan via de contactpagina contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk.

Koopcontract
  • Welke documenten moet ik tekenen bij de aankoop van een huis of kavel?

    Dit is afhankelijk van de buurt, het type huis of kavel. Over het algemeen bestaat de koop uit ondertekening van de koopovereenkomst en de algemene voorwaarden. Voor de bouw van uw huis tekent u met de bouwer de aanneemovereenkomst. Afhankelijk van de buurt tekent u daarnaast het kavelpaspoort en de situatie- en verkooptekeningen. De makelaar neemt u als koper mee in het verkoopproces en licht alle bijbehorende documenten toe.

  • Wat betekent vrij op naam (V.O.N.)?

    Het kopen van een huis v.o.n. oftewel ‘vrij op naam’ betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht voor zijn rekening neemt.


    Wanneer u een huis koopt, betaalt u altijd meer dan alleen de overeengekomen prijs. In het geval van vrij op naam betaalt u geen extra overdrachtskosten aan de verkopende partij. Deze term komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. De kosten die u in deze situatie niet hoeft te betalen zijn;

    • Kosten aan de notaris om u als eigenaar in te schrijven bij het Kadaster
    • Overdrachtsbelasting (21% btw)
    • Kosten aan de notaris voor een leveringsakte
  • Wanneer vindt overdracht bij de notaris plaats?

    Als het koopcontract is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig blijkt, is het huis nog niet uw eigendom. Het huis moet nog officieel worden overgedragen. Daarvoor dient u naar de notaris te gaan. De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht. De notaris is ook de enige persoon die de overdracht mag doen. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar de belangen van de koper én die van de verkoper. Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Daarna zorgt de notaris ervoor dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Ook uw hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. Iedereen kan dan zien dat u de nieuwe eigenaar bent van het huis en dat u een hypotheek heeft afgesloten.

  • Hoe ziet het aankoopproces eruit?

    Het aankoopproces verschilt per buurt. Wilt u hier informatie over, neem dan contact op met de Woonwinkel via de contactpagina.

  • Heb ik na het tekenen van de koop- en/of aannemingsovereenkomst nog bedenktijd?

    Na het ondertekenen van de koop- en/of aannemingsovereenkomst door beide partijen heeft u één kalenderweek bedenktijd.

Volgende woonbuurten
  • Komt er nog nieuw aanbod in Wilgenrijk?

    Wilgenrijk is en blijft in ontwikkeling. Heeft u uw droomhuis nog niet gevonden? De komende jaren komen er meer buurten met allerlei soorten huizen en appartementen in Wilgenrijk bij. Wilt u als eerste op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen uit het woongebied en het beschikbare aanbod precies passend bij uw wensen? Maak dan een eigen Wilgenrijk account aan. Hier kunt u al uw woonwensen aangeven.

Wilgenrijk website
Mijn Account
  • Hoe bewaar ik mijn favoriete huizen?

    Met de bewaarfunctie kunt u huizen opslaan in uw account. Zo heeft u al uw favoriete huizen in een lijst staan en heeft u ze altijd bij de hand.

    1. In het huizenoverzicht vindt u tegels met huizen, wilt u een huis als favoriet markeren? Dan klikt u op het hartjes-icoon rechts van de naam

    2. Wanneer u een huis in detail bekijkt op pagina over het huis zelf, vindt u het hartjes-icoon terug onder de naam van het huis

    3. U kunt uw favoriete huizen terug vinden in uw Wilgenrijk account

    4. U klikt rechtsboven op de pagina op 'Hoi <uw naam>!'

    5. Ga naar 'favoriete huizen'

    6. Hier vindt u uw favoriete huizen terug

  • Hoe bewaar ik een zoekopdracht?

    Een bewaarde zoekopdracht is handig wanneer u serieus wilt zoeken: uw wensen liggen vast en u kunt op een makkelijke manier uw vorige zoekopdracht(en) inzien. Een zoekopdracht opslaan doet u als volgt:

    1. U gaat naar de huizenpagina

    2. U opent de filters door op 'Filter hoe u wilt wonen in Wilgenrijk' te klikken

    3. U vult uw criteria in

    4. Klik rechtsonder op 'Zoekopdracht opslaan'

    5. U kunt uw opgeslagen zoekopdracht terug vinden in uw Wilgenrijk account

    6. U klikt rechtsboven op de pagina op 'Hoi <uw naam>!'

    7. Ga naar 'opgeslagen zoekopdrachten'

    8. Hier vindt u de opgeslagen zoekopdracht(en) terug

  • Hoe maak ik een Wilgenrijk account aan?

    Het aanmaken van een Wilgenrijk account is handig, u kunt bijvoorbeeld uw favoriete huizen opslaan en wij kunnen u op de hoogte houden van het laatste aanbod. Een account aanmaken doe je in vijf stappen:

    1. U kiest voor de optie 'maak account' (rechtsboven op de pagina), op uw telefoon opent u eerst het menu, daarin vindt u de 'maak account' knop terug

    2. Vervolgens gaat u naar de optie 'inschrijven'

    3. Registreer uw account via uw Facebook of LinkedIn profiel, of vul een zelf te kiezen gebruikersnaam, wachtwoord en uw e-mailadres in

    4. Nadat u voor ‘inschrijven’ kiest, ontvangt u een e-mail met daarin de vraag om het e-mailadres te bevestigen

    5. Zodra u in de e-mail op bevestigingslink heeft geklikt kunt u aan de slag met uw Wilgenrijk-account

Bouwen in WIlgenrijk
Maassluise School
  • Wat is de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise school’?

    Wilgenrijk kent een doordachte ontwerpfilosofie, de ‘Maassluise School’. Het geeft principes en inspiratie voor architectuur en het landschap in het woongebied. Het geeft kaders voor de huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen en lanen. Er is eenheid, ruimte voor variatie en een hoge mate van kwaliteit. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen.

Ontwerpen
  • Zijn er kavels voor zelfbouw beschikbaar?

    Via de huizenzoeker kunt u alle beschikbare kavels vinden. Stel de filter in op kavels. Zijn er geen kavels beschikbaar? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief dan ontvangt u een mail zodra er weer kavels beschikbaar komen. U kunt ook contact opnemen met de Woonwinkel van Wilgenrijk.

Kwaliteitsteam
  • Hoe wordt mijn aanvraag getoetst?

    Het Kwaliteitsteam toetst de aanvraag aan het stijlboek de ‘Maassluise School’ en Welstandcriteria. Daarnaast bekijkt het Kwaliteitsteam of het ontwerp van de wijziging aan het huis of tuin passend is binnen de architectuur en het landschappelijk ontwerp van Wilgenrijk.

  • Waarom wordt een bijgebouw, veranda, dakkapel of een ander bijgebouw afgekeurd door het Kwaliteitsteam, terwijl het elders in Wilgenrijk wel goedgekeurd is?

    Elke buurt in Wilgenrijk is uniek en heeft zijn eigen kenmerken die terug te zien zijn in de buitenruimte en architectuur. Om eenheid en harmonie te creëren in elke buurt, bekijkt het Kwaliteitsteam naar de architectuur, materialen, vormen en het gebruik van kleuren. Op deze manier past het ontwerp van het bijgebouw bij de architectuur en landschappelijke inrichting van de buurt. Daarnaast kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft voor uw bijgebouw. Via omgevingswet.overheid.nl kunt u nagaan of u vergunning nodig heeft.

  • Ik heb mijn aanvraag ingediend, wat nu?

    Eerst bekijkt de Woonwinkel van Wilgenrijk of uw aanvraag compleet is. Vervolgens controleren zij de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen die u getekend heeft in de koopovereenkomst en het kavelpaspoort of de situatietekening. Als uw aanvraag hieraan voldoet, wordt uw aanvraag doorgezet naar het Kwaliteitsteam en in behandeling genomen. Zo niet, dan ontvangt u een e-mail met een advies om aanpassingen te doen op uw ontwerp. Na de aanpassingen kunt u het ontwerp opnieuw indienen bij het kwaliteitsteam en zal zij de aanvraag opnieuw beoordelen.

  • Hoelang duurt het voordat mijn aanvraag in behandeling wordt genomen?

    Zodra uw aanvraag compleet is, ontvangt u binnen 2 weken een schriftelijke reactie van het Kwaliteitsteam. Heeft u geen goedkeuring op uw ontwerp gekregen? Dan ontvangt het Kwaliteitsteam, naar aanleiding van hun reactie, graag het nieuwe ontwerp. Als deze goedgekeurd is, kunt u aan de slag met het (ver)bouwen. Tenzij u een vergunning nodig heeft, dan dient u eerst een vergunning aan te vragen via omgevingsloket.nl voordat u gaat (ver)bouwen.

  • Wie hebben er zitting in Kwaliteitsteam?

    Het Kwaliteitsteam bestaat uit onafhankelijk adviseurs die de kwaliteit van alle ontwikkelingen (van kavel tot woonbuurt) bewaakt. Het team bestaat uit 3 leden: Voorzitter, stedenbouwkundig supervisor en de afgevaardigde van de welstandscommissie van de gemeente Maassluis. Het team wordt ondersteunt en geadviseerd door de stedenbouwkundige van de Gemeente Maassluis en secretaris. Het Kwaliteitsteam heeft ten doel om een mooie woonbuurt te creëren. Architectuur en landschappelijk inrichting zijn in harmonie met elkaar, een buurt waar iedereen wil wonen.

Bouwregels
  • Aan welke eisen moeten mijn ontwerp voldoen?

    Een huis zelf (laten) bouwen is maatwerk. Zodat er eenheid en harmonie gecreëerd wordt in het woongebied, dient het ontwerp binnen de richtlijnen van de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ te vallen. Dit ontwerpfilosofie geeft principes en inspiratie voor de architectuur en het landschap. Het geeft kaders voor het ontwerp van huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten.

    Daarnaast dient het ontwerp te voldoen aan het bestemmings- en beeldkwaliteitsplan, het kavelpaspoort en eventuele aanvullende kwaliteitseisen. De makelaars van Wilgenrijk vertellen u er graag meer over. Lees meer over de Maassluise School’.

  • Hoe verloopt het proces van zelfbouw?

    Het kopen van een kavel is een bijzonder proces waarin u voor veel keuzes komt te staan. In de ‘leidraad voor zelfbouw’ wordt stap voor stap het proces uitgelegd. Wilt u meer informatie over het proces van zelfbouw? Neem dan contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk via de contactpagina.

  • Mag ik in Wilgenrijk (ver)bouwen wat ik zelf wil?

    Bij het (laten) (ver)bouwen van een huis, bijgebouw, zwembad of een ander bouwwerk in Wilgenrijk, dient u rekening te houden met een aantal zaken zoals het bestemmingsplan, de Welstandcriteria, het kavelpaspoort, vergunningen en de doordachte ontwerpfilosofie van de Maassluise School. Deze filosofie biedt principes en inspiratie voor zowel architectuur als landschap en vormt kaders voor de vormgeving van huizen, gebouwen, en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten.


    In Wilgenrijk wordt veel aandacht besteed aan detail en afwerkingsniveau. Wijzigingen aan uw huis of tuin moeten daarom in harmonie zijn met de (architectonische) principes van uw woonbuurt. Om de beeldkwaliteit te bewaken, moeten wijzigingen aan uw huis of bijgebouw worden voorgelegd aan het Kwaliteitsteam. De Stichting Beheer Beeldkwaliteit ziet toe op de naleving van de contractuele en kwalitatieve verplichtingen om rust en eenheid in het straatbeeld te behouden. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen.

  • Zijn er regels tijdens de bouw waar ik en mijn aannemer zich aan moeten houden?

    Aannemers die in Wilgenrijk werken dienen voor de start van de bouw een gedragscode te ondertekenen. In de gedragscode staan de randvoorwaarden waar de aannemer en alle onderaannemers zich tijdens de bouw aan moeten houden, zoals de woon-en werkomgeving veilig en schoon houden. Wilt u meer weten over de gedragscode? Lees hier meer.

Wonen in Wilgenrijk
Faciliteiten
  • Komt er een school in Wilgenrijk?

    Het is de bedoeling dat er, naast huizen, ook een basisschool in Wilgenrijk komt. De beoogde locatie voor deze school is het gebied direct achter de Woonwinkel van Wilgenrijk. Deze locatie zal aangesloten worden op Spiegeling en ligt nabij de toekomstige tweede entree van Wilgenrijk. De gezamenlijke schoolbesturen in Maassluis beslissen samen met de gemeente Maassluis wat voor een type school dit zal worden. Ondanks dat altijd gekeken wordt naar het totale schoolaanbod in de gemeente, wordt de school in Wilgenrijk nadrukkelijk géén samenvoeging van scholen, maar echt een nieuwe school.


    Om deze reden is er dan ook nog geen informatie beschikbaar over hoe de inschrijving voor deze nieuwe school eruit komt te zien. Zodra er meer informatie beschikbaar is over de school en wanneer deze in gebruik genomen kan worden, zullen wij hierover uiteraard informeren, want een goede school is belangrijk voor een aangenaam woongebied.

  • Welke speelgelegenheden zijn er binnen Wilgenrijk?

    Binnen Wilgenrijk zijn er in de verschillende buurten kleinschalige speeltuinen gemaakt. De speeltuinen verschillen qua speeltoestellen en per leeftijdscategorie. Op bijgevoegd kaartje vindt u alle speeltuinen + bijbehorende leeftijdscategorie. Bij de Schaapskooi (Spiegeling 100) bevindt zich een grote speeltuin met kleine wipwapjes, schommels, een houten trein, voetbaldoeltjes en een grote glijbaan met klimtoestel.

    Bekijk de kaart met alle speelvoorzieningen hier.


  • Wat is er te doen in Maassluis?

    Voor alle informatie over Maassluis verwijzen wij u graag naar Ervaar Maassluis of onze agenda voor aankomende activiteiten.

  • Zijn er kinderopvang en scholen in de omgeving van Wilgenrijk?

    In Maassluis en omgeving zijn er talrijke scholen en kinderopvang te vinden. Zo heeft u bijvoorbeeld keuze uit meer dan 10 basisscholen, twee goed aangeschreven middelbare scholen of keuze uit scholen in de buursteden Naaldwijk, Delft en Rotterdam. Ook zijn er meerdere kinderopvangen in Maassluis.

  • Welke sportvoorzieningen zijn er in de omgeving van Wilgenrijk?

    In de omgeving van Wilgenrijk zijn er verschillende sportverenigingen, zoals korfbal, volleybal, hockey en tennis. Ook vindt u er goede voetbalverenigingen zoals Excelsior Maassluis, M.S.V.’71 en VDL. Maassluis heeft ook een sport- en recreatiebad, Dol-fijn. Daarnaast zijn er talrijke sportscholen in de omgeving. En wist u dat ‘Mahorokan’, de bekendste judoschool van Nederland met veel kampioenen in Maassluis is gevestigd?

  • Zijn er in de omgeving van Wilgenrijk gezellige horeca en leuke winkels te vinden?

    Als u vanaf de entree van Wilgenrijk het kruispunt oversteekt, vindt u de Koningshoek aan de Koningshoek 92. Een onlangs gerenoveerd overdekt winkelcentrum met veel verschillende winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, kledingwinkels en eetgelegenheden. Vanaf het woongebied is het 10 minuten fietsen naar het historisch centrum van Maassluis waar u, naast winkels, ook vele leuke terrasjes en restaurants kunt vinden. Ook in Midden-Delfland zijn er prachtige plekken waar u gezellig kunt eten.

  • Mag ik in Wilgenrijk vissen?

    In principe is het verboden te vissen in Wilgenrijk, tenzij dit vanaf de eigen kavel is grenzend aan het water.

  • Waar zijn de dichtstbijzijnde voorzieningen?

    Voor meer informatie over voorzieningen in de omgeving verwijzen wij u graag naar: https://wilgenrijk.nl/de-omgeving/

Buitenruimte
  • Welke buurten zijn er in Wilgenrijk?

    In Wilgenrijk zijn er verschillende buurten, welke u via deze pagina kunt bekijken: https://wilgenrijk.nl/buurten/ Hier vindt u ook de overzichtskaart, waarin de ligging van de buurt wordt getoond.

    Als u op zoek bent naar informatie over een specifieke buurt, dan kunt u de volgende pagina's bezoeken:

  • Welke speelvoorzieningen voor (kleinere en grotere) kinderen komen er in Wilgenrijk?

    Per buurt wordt er gekeken welke speelvoorziening er nodig is en wordt dit in het inrichtingsplan (IP) opgenomen. De gemeente Maasluis toetst het inrichtingsplan. Bewoners van buurten direct gelegen aan de Parkwal, vinden daar veel van hun speelvoorzieningen.

  • Kan ik met mijn bootje via de watergangen van Wilgenrijk elders varen?

    Nee helaas, daar zult u nog steeds de fiets voor moeten pakken. De watergangen van Wilgenrijk hebben vooralsnog geen verbinding met externe watergangen en open water. Ze zijn met name geschikt voor kleine recreatieve doeleinden, zoals kanoën en suppen.

  • Wie is er verantwoordelijk voor het snoeien van de haag rond mijn kavel en langs de openbare weg?

    Dit kan verschillen per buurt en hangt van een aantal factoren af:

    • Indien de haag op uw eigen kavel staat, bent u zelf verantwoordelijk voor het snoeien van de haag.
    • Staat de haag in openbaar gebied, dan is de gemeente Maassluis verantwoordelijk voor het onderhoud.

    Op het kavelpaspoort en/of de situatietekening waar u bij aankoop voor tekent staan de regels m.b.t. dit soort zaken beschreven.

  • Bij wie moet ik een defect melden aan de openbare verlichting?

    Indien een lichtmast defect is kunt u dit doorgeven middels het meldingsprogramma Fixie van de gemeente Maassluis. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare verlichting in het woongebied.

  • Mijn navigatiesysteem stuurt mij via een route die niet bereikbaar is, hoe komt dit?

    Alle routeplanners maken gebruik van verschillende bronnen en doen dit op verschillende momenten. Afhankelijk van het moment en de dan geldende regels of situatie wordt een route berekend. Het kan daarom voorkomen dat een route niet meer klopt en alweer gewijzigd is. In een buurt in aanbouw komt dit regelmatig voor.

  • Ik wil een boom in mijn tuin planten, mag dit?

    Dat mag zeker! Wilgenrijk is een groot voorstander van veel groen in het woongebied. Wel moet er voldaan worden aan de richtlijnen van de gemeente Maassluis. Deze richtlijnen staan opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Maassluis. Breng daarnaast ook eventuele buren op de hoogte om mogelijke conflicten te voorkomen. Beter een goede buur, dan een verre vriend.

  • Wat als ik schade aan mijn huis heb door omliggende bouwwerkzaamheden?

    In een woongebied dat in ontwikkeling is zijn bouwwerkzaamheden en -verkeer actief. De aannemers die in Wilgenrijk bouwen zijn verantwoordelijk voor de last die zij veroorzaken. Ook zijn de aannemers verantwoordelijk voor het opnemen van een voorschouw, waarbij van tevoren foto’s gemaakt worden van nabijgelegen huizen.

Huren in Wilgenrijk
Proces verhuur
  • Hoe kom ik in aanmerking voor een huurhuis in Wilgenrijk?

    Dit is afhankelijk van het type huur. Het huuraanbod verschilt per buurt en bestaat uit vrije sector- en/of sociale huur. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de desbetreffende verhuur partij.

  • Kan ik ook een huis huren in Wilgenrijk?

    In Wilgenrijk worden er zowel vrije sector - als sociale huurhuizen aangeboden. Hierdoor is er een variërend aanbod voor iedereen. Wilt u meer informatie over de huurhuizen, dan kunt u contact opnemen met de verhuurder.

  • Hoe verloopt het huurproces?

    Voor meer informatie over het huurproces kunt u contact opnemen met de verhuur partij. Met welke partij dit is, is afhankelijk van de buurt waar u geïnteresseerd in bent. Via de pagina Huren in Wilgenrijk is te zien met welke partij u contact kunt opnemen.

Actueel aanbod
  • Welke type huur is er in Wilgenrijk te vinden?

    In Wilgenrijk komen er huizen en appartementen in zowel de vrije- als de sociale huursector. Voor het huidige aanbod dient u de website van de desbetreffende verhuurpartij in de gaten te houden. Wilt u op de hoogte gehouden worden van toekomstig huurhuizen en -appartementen die nog gebouwd gaan worden, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina!

Verhuurders
  • Met welke verhuur partij moet ik contact opnemen?

    Met welke verhuur partij u contact moet opnemen is afhankelijk van de buurt waar u geïnteresseerd in bent. Op deze pagina is te zien met welke partij u contact kunt opnemen.

  • Wie zijn de verhuurders?

    Dit kan per huurhuis en per buurt verschillen. Bekijk op de Huren in Wilgenrijk pagina welke verhuurpartij is aangesloten bij de buurt waar u interesse in heeft.

veelgestelde vragen
Het antwoord op uw
vraag niet gevonden?