Zelfbouw
Zelfbouw

Zelfbouw vs projectbouw

Wat is zelfbouw?

Zelfbouw is het proces van het bouwen van een huis waarbij je vanaf moment één zelf aan het roer staat van het ontwerp, de planning en de bouw van jouw eigen droomhuis. Individuele zelfbouw kan de kosten voor het bouwen van een huis verlagen, omdat je het proces en de gebruikte materialen zelf volledig in de hand hebt. Het kan echter ook een hele uitdaging zijn, dus het is belangrijk dat je van tevoren goed onderzoek doet. Biedt het bouwen van een eigen huis in vergelijking met een nieuwbouwhuis binnen een project werkelijk zoveel voordelen? Hier zijn enkele voordelen die je zult ervaren als je jouw eigen huis laat of gaat bouwen. 

Voordelen van zelfbouw

Vrijheid

Met zelfbouw, heb je alle vrijheid om al je woonwensen mee te ontwerpen in de architectuur en het huis zelf. Zo kun je zelf bepalen met welke materialen je huis gebouwd wordt, hoe de gevel eruit komt te zien, welke kamerindeling het huis krijgt, op welke zonkant je huis komt te staan en wat er binnen jouw budget past. Je hoeft dus geen concessies te doen zoals bij huizen in een bestaand project. Bouw je binnen een woongebied, dan zijn er vaak wel bepaalde voorwaarden waaraan het ontwerp van het huis moet voldoen. 

Duurzaam en kwaliteit

De huizen die tegenwoordig ontworpen en gebouwd worden zijn vaak helemaal toekomst proef door duurzame en energiezuinige oplossingen zoals warmtepompen, zonnepanelen en geen aansluiting meer op het gasnet. Daarnaast moeten ze voldoen aan bepaalde duurzaamheid labels om een bouwvergunning te krijgen.

Door de duurzaamheid eisen worden er vaak ook natuurlijke en hoogwaardige materialen gebruikt die de kwaliteit ten goede komt. 

Prijs-kwaliteitsverhouding 

Een zelfbouwproject is goedkoper dan huizen binnen een project met nieuwbouwwoningen of een bestaande woning. Zeker als je een huis casco laat opleveren kun je nog heel wat extra kosten krijgen. Het kan daarom voordeliger zijn om zelf een huis te bouwen. Al het geld gaat nagenoeg direct naar de architect, bouwmaterialen en andere partijen omdat er geen projectontwikkelaar tussen zit. 

Zelf bepalen wanneer je verhuist

Iedereen kent wel een verhaal van een bouwproject dat uitliep en mensen die toen eerder hun verkochte huis uit moesten. Dat levert vaak een hoop stress op! Met zelfbouw, heb je het bouwproces wat meer in de hand en kun je helemaal zelf bepalen wanneer je gaat verhuizen.  

Een uniek huis, avontuur én gevoel van voltooiing

Wil jij het anders doen dan anderen en houd je wel van een avontuur? Dan is zelfbouw echt iets voor jou! Het ontwerpen en bouwen van een huis is een uitdagend traject, maar dan is het huis dat je ontwerpt, wel helemaal afgestemd op jouw eigen woonwensen. Dit maakt het uniek in vergelijking met huizen binnen een nieuwbouwproject waar iedereen dezelfde indeling en architectuur heeft. Zo creëer je elke dag opnieuw een wow-gevoel wanneer je thuiskomt. En vraag je jezelf af: ‘heb ik dit gemaakt?’

Kosten zelfbouw

Bij het bouwen van een huis komen verschillende kosten kijken. Een gemiddeld prijs voor het bouwen van een zelfbouw huis kun je door de overspannen markt niet echt noemen. Maar je kunt minimaal rekening houden met € 500.000, - aan alleen bouwkosten voor een compact vrijstaan huis. Daarbovenop komt nog zo’n € 75.000, - à € 100.000, - aan kosten voor advies, aansluiting voor nutsvoorzieningen en vergunningen bij gemeenten. Je kunt de stelregel aanhouden van +/- € 800,- m3 maar hoe groter het huis, hoe lager dit gemiddelde wordt. Je kunt deze kosten deels zelf beïnvloeden door keuzes voor de architectuur van het huis, materiaalgebruik en advies. Toch zijn er bepaalde kostenposten die altijd terugkomen, deze verdelen we onder in standaardkosten en variabele kosten. Naast alle kosten voor het bouwen en de advies en aansluitkosten, heb je ook te maken met de m3 meterprijs van de kavel. Dat is per bouwkavel en ligging verschillend.

Standaardkosten

Bij het bouwen van een huis komen er standaardkosten kijken zoals voor de keuken, het sanitair, de technische installaties, afwerking en de tuin. Daarnaast vallen onder de standaardkosten ook de kosten voor het aansluiten van de nutsvoorzieningen.

Variabele kosten

Daarnaast heb je variabele kosten. Hieronder vallen kosten voor het ontwerpen van het huis door een architect, het bouwen door een constructeur, bouwfysisch adviseur en een eventuele interieurarchitect of lichtontwerper. Hierin kun je dus zelf keuzes maken en de kosten hoger of lager laten uitvallen. Door de drukte op de markt werken sommige aannemers met dagprijzen. Dit houdt in dat de kosten dagelijks kunnen veranderen en je hier geen controle op hebt. Je kunt wel een vast tarief afspreken over bijvoorbeeld de advieskosten. Let op: het elektraplan voor de stopcontacten, loze leidingen etc. valt geregeld duurder uit dan begroot. Het is vaak een stelpost van rond de 40k.

 Is zelfbouw goedkoper?

Mensen denken dat er de kosten voor zelfbouw gemiddeld lager zijn dan voor projectbouw. Of zogezegd: dat je meer waar voor je geld krijgt. Maar dat is niet zo. Huizen van een projectontwikkelaar worden in grotere volumes gebouwd en binnen bepaalde stramien, waardoor de bouwkosten per huis gemiddeld lager zijn. Maar zodra je afwijkt van het stramien en standaardoplossingen zoals een opdekdeur of uitbreiding van de standaard keuken of gekozen sanitair, dan schiet de prijs omhoog en ben je dat voordeel al kwijt. Daarnaast gaat een projectontwikkelaar mee met de marktprijs en kan een huis daardoor duurder uitvallen dan een paar jaar daarvoor of erna, omdat de markt dat op dat moment toe laat. Bij zelfbouw stel je het ontwerp helemaal af op je eigen wensen waardoor het wat duurder wordt, maar geen concessies hoeft te doen.

Aannemer kiezen

Aanpak zelfbouw project fase 1: voorbereiding

Voordat je een eigen huis kunt gaan bouwen zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk kan je zonder kavel geen huis bouwen, dus ook dit soort dingen moet je meenemen in je proces. Het kiezen van een kavel en het maken van een planning voor het bouwproject zijn belangrijke onderwerpen in het gehele traject naar jouw droomhuis.

Het kiezen van een kavel

Het selecteren van het juiste stuk grond om je eigen huis te bouwen kan overweldigend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door een paar simpele stappen te volgen, vind je gemakkelijk het perfecte stuk grond wat past bij jouw wensen. Hieronder volgen enkele tips over hoe je de ideale kavel kan vinden wat bij jouw wensen past.

Begin door informatie te verzamelen

Het is altijd goed om een idee van de grootte van je huis te hebben voordat je gaat zoeken. De kavel moet hier namelijk wel de ruimte voor bieden. Veel mensen zijn verrast door hoe snel een huis kan toenemen in grootte.

Denk na over je reistijd

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een kavel is hoelang het zal duren voordat je op je werk, bij je familie en je vrienden bent. Hoeveel afstand wil je van huis zijn? Waar ga je 's ochtends vroeg naartoe? Zoek naar een kavel dat binnen de gewenste reistijd past. Als je geen probleem hebt met de reistijd, zoek dan naar land dat grenst aan belangrijke snelwegen zodat je er sneller bent.

Neem je budget in gedachte

Als je een stuk land wilt kopen, moet je eerst bedenken hoeveel geld je daarvoor beschikbaar hebt. Heb je dat bedrag duidelijk in kaart gebracht, dan kun je gaan zoeken naar een geschikt kavel. Het budget is natuurlijk niet alleen belangrijk voor het kopen van de kavel, maar bedenk ook bij het zoeken van een kavel dat de kosten voor de bouw van het huis ook nog aan de prijs toegevoegd worden.

Denk eraan dat grootte van een kavel belangrijk is

Hoewel het fijn kan zijn om te besparen op de kosten voor grond, kan het kopen van een klein kavel ervoor zorgen dat het je je huis niet kan faciliteren door een tekort aan ruimte.

Planning opstellen

Bouwen van een huis is vaak een grote investering, dus het is belangrijk om een goede planning op te stellen. Een planning geeft je overzicht, zodat je weet welke taken wanneer gedaan moeten worden. Een planning is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je binnen je budget blijft.

Zoals je waarschijnlijk al weet, is het laten bouwen van jouw droomhuis huis niet iets wat je in een paar weken doet. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de tijd die je nodig hebt voor het laten bouwen van je huis. Vergeet niet dat er ook tijd nodig is voor het ontwerpen van je huis en het aanvragen van vergunningen. Als je bijvoorbeeld snel wilt verhuizen, is het misschien niet realistisch om een huis te bouwen. In dat geval zou het beter zijn om een bestaand huis te kopen.

In een planning voor de bouw van je huis neem je de volgende onderdelen mee:

  • De kavel (het uitkiezen, reserveren e.d.)
  • Het huisontwerp (volumestudie, eerste ontwerp en feedbackrondes tot finale ontwerp)
  • Voorbereidingen (aannemers, uitvoeders e.d. uitzoeken, planning opstellen)
  • Grondwerkzaamheden (kavel klaarmaken voor bouw)
  • Funderingswerkzaamheden
  • Bouwwerkzaamheden
  • Afwerking (oplevering, plaatsen apparatuur in huis, puntjes op de i)
  • Verhuizen

Als je eenmaal weet hoeveel tijd het bouwen van je huis gaat kosten, kun je gaan kijken naar een passende kavel. Hierover vertellen wij in de volgende fase meer.

Architecten
Wil je meer over zelfbouw weten?