Fase 3: ontwerp
Zonder ontwerp kan een aannemer en/of uitvoerder niet aan de slag. Hiervoor kan je een architect in de arm te nemen die deze ontwerpen kan maken en jou kan adviseren over diverse architectuurstijlen en bouwtechnische aandachtspunten in een huis.
Bouwkundige tekeningen
Om te kunnen beginnen met het ontwerpen van je huis, heb je technische tekeningen van de kavel nodig. Deze tekeningen geven de architect alle informatie die nodig is om het huis te kunnen ontwerpen zodat het ook past op de kavel.
De technische tekeningen van de kavel bestaan onder andere uit:
- Een kaart van de kavel met aanduiding van de grenzen, eventuele beperkingen en obstakels (kavelpaspoort)
- Een kaart met aanduiding van de ligging van het huis op de kavel
Uitvoeren van een volumestudie
Om ervoor te zorgen dat je je aan de ‘spelregels’ houdt die gelden op de kavel of in het woongebied waarin je bouwt, maak je samen met de architect een volumestudie van het huis. Je kijkt naar de materiaaleisen, architectuureisen, omliggende kavels en de ideale positionering van het huis op de kavel en ligging. Deze volumestudie gebruik je als basis voor het ontwerpen van het huis. De kosten voor een volumestudie worden vaak opgenomen in de prijs voor het schetsontwerp of voorlopig ontwerp. Naast de bouwkundige tekeningen en de volumestudie heeft de architect ook informatie nodig over jouw woonwensen. Die informatie gebruikt de architect om het huis te kunnen ontwerpen. Onderstaande vragen worden vaak gesteld:
- Hoeveel ruimte heb je nodig?
- Welke functies moeten de ruimtes hebben?
- Welke indeling van de ruimtes werkt voor jou?
- Wat vind je belangrijk aan het huis?
- Welke sfeer moet het huis uitstralen?
- Hoeveel geld wil je uitgeven aan het huis?
Eerste ontwerp
Na het verzamelen van de benodigde informatie maakt de architect een eerste ontwerp van jouw eigen woning. Dit eerste ontwerp is een schets, waarin de algemene indeling van het huis staat. Deze schets is niet heel gedetailleerd, maar geeft een goede indruk van het huis.
Voorlopig ontwerp
Als je tevreden bent met het eerste ontwerp, maakt de architect een voorlopig ontwerp (V.O.). Dit is een gedetailleerd ontwerp, waarin alle elementen van het huis staan. Deze elementen kunnen onder andere zijn:
- De afmetingen van de ruimtes
- De indeling van de ruimtes
- De plekken waar de deuren en kozijnen komen
- De plekken waar de trappen komen
- De dakconstructie
De architect maakt ook een aantal technische tekeningen, zoals:
- Een constructieve tekening, waarin de constructie van het huis staat
- Een installatietechnische tekening, waarin de installaties in het huis staan
- Een elektrische tekening, waarin de elektra in het huis staat
- Een verwarmingsplan, waarin de verwarming in het huis staat
- Een sanitair plan, waarin de waterleidingen en riolering in het huis komen te liggen
Dit voorlopig ontwerp is een goede basis om mee te gaan bouwen. Als je nog wijzigingen wilt aanbrengen, kan de architect dit aanpassen in het voorlopig ontwerp. Als dit voorlopig ontwerp als akkoord is bevonden, wordt het opgemaakt als definitief ontwerp (D.O.). Hiermee kan je vervolgens in een andere fase op zoek naar een aannemer die het ontwerp kan realiseren.
Hoe kies ik een architect uit voor het ontwerpen van mijn huis?
Een architect is een persoon of organisatie die ontwerpen maakt voor gebouwen. Het is belangrijk om architect te kiezen die bij jou past, omdat deze jouw wensen goed kan vertalen naar een passend ontwerp van je huis. De architect kan je ook goed advies geven over de beste materialen en constructiemethodes.
Het kiezen van een architect
Bij de keuze van een architect is het van belang rekening te houden met de volgende zaken:
De ervaring en de kwalificaties
Je wilt dat je project wordt uitgevoerd volgens jouw wensen. Hierbij is het belangrijk om een architect in te schakelen die dit ook daadwerkelijk kan vertalen naar een ontwerp en die is geregistreerd bij het BNA (Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus) en het bijbehorende keurmerk draagt. Zo heb je de zekerheid dat de architect integer, verantwoordelijk en professioneel werken hoog in het vaandel heeft staan.
Omdat een architect veelvuldig bezig is met het maken van ontwerpen voor verschillende huizen en projecten heeft hij/zij het beste oog voor een vertaling van droomidee naar een tastbaar product. Hierbij komt veel ervaring kijken. Met de ervaring die een architect heeft kan hij goed inschatten of jouw wensen ook daadwerkelijk passen bij het opgestelde budget of dat er concessies gemaakt moeten worden in bijvoorbeeld constructiemethodes of materiaal.
De referenties
Het is belangrijk om referenties op te zoeken over een architect, vóórdat je een samenwerking aangaat. Je wilt natuurlijk dat jouw huis wordt ontworpen door iemand die ervaring heeft, die weet wat hij/zij doet en waar mensen tevreden over waren. Ook is het interessant om te weten of de architect zijn verantwoordelijkheid neemt mocht er onverhoopt iets misgaan gedurende het ontwerp of de bouw.
Je kunt referenties vinden door te zoeken op internet of navraag te doen in je kennissenkring. Vaak is het ook mogelijk om referenties te vinden op social media.
De honoraria
Het is belangrijk om naar de honoraria te kijken voordat je met een architect gaat samenwerken. Het honoraria van de architect is afhankelijk van zijn of haar ervaring, expertise en portfolio. Iemand met meer ervaring of expertise zal een hogere prijs rekenen dan iemand met minder ervaring. Daarnaast kan het honorarium ook afhangen van de complexiteit van het project, de locatie en de tijdsduur van het project.
De omvang van het project
Het is belangrijk om naar de omvang van het project te kijken voordat je gaat kiezen, omdat je dan precies weet wat je kunt verwachten. Als het project klein is, heeft hij/zij minder werk en kun je misschien een lager tarief verwachten. Als het project groot is, zal hij/zij meer tijd nodig hebben om alle ontwerpen te maken en vergt het misschien ook meer detail. Dit zal een hoger tarief met zich meebrengen.
Het tijdschema van het project
Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om rekening te houden met de projectplanning. Een van de belangrijkste redenen is dat een architect je kan helpen een tijdlijn voor je project op te stellen, omdat hij/zij weet welke onderdelen er allemaal in het ontwerp gebruikt worden. Door al vroeg in de planningsfase met een architect samen te werken en over een planning na te denken, kun je eventuele last-minute verrassingen of problemen voorkomen die het algehele succes van het project kunnen beïnvloeden.
De beschikbaarheid
Het is belangrijk om de beschikbaarheid van de architect te controleren in de periode wanneer je hem/haar denkt nodig te hebben. Architecten kunnen soms voor langere tijd met bepaalde projecten bezig zijn en hierom hanteren zij soms een wachtlijst. Dit geldt zeker voor meer bekende architecten.