Alles wat je moet weten als je zelf een huis wilt bouwen
Zelfbouw

Zelfbouw vs projectbouw

Wat is zelfbouw?

Zelfbouw is het proces van het bouwen van een huis waarbij je vanaf moment één zelf aan het roer staat van het ontwerp, de planning en de bouw van jouw eigen droomhuis. Individuele zelfbouw kan de kosten voor het bouwen van een huis verlagen, omdat je het proces en de gebruikte materialen zelf volledig in de hand hebt. Het kan echter ook een hele uitdaging zijn, dus het is belangrijk dat je van tevoren goed onderzoek doet. Biedt het bouwen van een eigen huis in vergelijking met een nieuwbouwhuis binnen een project werkelijk zoveel voordelen? Hier zijn enkele voordelen die je zult ervaren als je jouw eigen huis laat of gaat bouwen.

Voordelen van zelfbouw
Fase 1: voorbereiding
Fase 2: reservering
Fase 3: ontwerp
Fase 4: aanvragen vergunningen
Fase 5: financiële zaken
Fase 6: koopproces

Fase 7: aannemer(s) selectie en overeenkomsten
Fase 8: de bouw van je huis
Trends in zelfbouw

Architectuur

Conclusie

Wat is zelfbouw?
Zelfbouw vs Projectbouw

Voordelen van zelfbouw

Vrijheid

Met zelfbouw heb je alle vrijheid om al je woonwensen mee te ontwerpen in de architectuur en het huis zelf. Zo kun je zelf bepalen met welke materialen je huis gebouwd wordt, hoe de gevel eruit komt te zien, welke kamerindeling het huis krijgt, op welke zonkant je huis komt te staan en wat er binnen jouw budget past. Je hoeft dus geen concessies te doen zoals bij huizen in een bestaand project. Bouw je binnen een bestaand woongebied, dan zijn er vaak wel bepaalde voorwaarden waaraan het ontwerp van het huis moet voldoen.

Duurzaam en kwaliteit

De huizen die tegenwoordig ontworpen en gebouwd worden zijn vaak helemaal toekomstproof. Dit komt door de toepassing van duurzame en energiezuinige oplossingen zoals warmtepompen, zonnepanelen en geen aansluiting meer op het gasnet. Daarnaast moeten nieuwe te bouwen huizen tegenwoordig voldoen aan bepaalde duurzaamheid labels om een bouwvergunning te krijgen.

Door de duurzaamheidseisen worden er vaak ook natuurlijke en hoogwaardige materialen gebruikt die de kwaliteit ten goede komt.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Een zelfbouwproject is soms goedkoper dan huizen binnen een project met nieuwbouwhuizen of een bestaande huizen. Zeker als je een huis casco laat opleveren kun je nog heel wat extra kosten krijgen. Het kan daarom voordeliger zijn om zelf een huis te bouwen. Al het geld gaat nagenoeg direct naar de architect, bouwmaterialen en andere partijen omdat er geen projectontwikkelaar tussen zit.

Zelf bepalen wanneer je verhuist

Iedereen kent wel een verhaal van een bouwproject dat uitliep en mensen die toen eerder hun verkochte huis uit moesten. Dat levert vaak een hoop stress op! Met zelfbouw heb je het bouwproces wat meer in de hand en kun je helemaal zelf bepalen wanneer je gaat verhuizen.

Een uniek huis, avontuur én gevoel van voltooiing

Wil jij het anders doen dan anderen en houd je wel van een avontuur? Dan is zelfbouw echt iets voor jou! Het ontwerpen en bouwen van een huis is een uitdagend traject, maar dan is het huis dat je ontwerpt wel helemaal afgestemd op jouw eigen woonwensen. Dit maakt het uniek in vergelijking met huizen binnen een nieuwbouwproject waar iedereen dezelfde indeling en architectuur heeft. Zo creëer je elke dag opnieuw een wow-gevoel wanneer je thuiskomt. En vraag je jezelf af: ‘Heb ik dit gemaakt!?’

Kosten zelfbouw

Bij het bouwen van een huis komen verschillende kosten kijken. Een gemiddeld prijs voor het bouwen van een zelfbouw huis kun je door de overspannen markt niet echt noemen. Maar je kunt minimaal rekening houden met € 500.000, - aan alleen bouwkosten voor een compact vrijstaan huis. Daarbovenop komt nog zo’n € 75.000, - à € 100.000, - aan kosten voor advies, aansluiting voor nutsvoorzieningen en vergunningen bij gemeenten. Je kunt de stelregel aanhouden van +/- € 800,- m3 maar hoe groter het huis, hoe lager dit gemiddelde wordt. Je kunt deze kosten deels zelf beïnvloeden door keuzes voor de architectuur van het huis, materiaalgebruik en advies. Toch zijn er bepaalde kostenposten die altijd terugkomen, deze verdelen we onder in standaardkosten en variabele kosten. Naast alle kosten voor het bouwen en de advies en aansluitkosten, heb je ook te maken met de m3 meterprijs van de kavel. Dat is per bouwkavel en ligging verschillend.

Standaardkosten

Bij het bouwen van een huis komen er standaardkosten kijken zoals voor de keuken, het sanitair, de technische installaties, afwerking en de tuin. Daarnaast vallen onder de standaardkosten ook de kosten voor het aansluiten van de nutsvoorzieningen.

Variabele kosten

Daarnaast heb je variabele kosten. Hieronder vallen kosten voor het ontwerpen van het huis door een architect, het bouwen door een constructeur, bouwfysisch adviseur en een eventuele interieurarchitect of lichtontwerper. Hierin kun je dus zelf keuzes maken en de kosten hoger of lager laten uitvallen. Door de drukte op de markt werken sommige aannemers met dagprijzen. Dit houdt in dat de kosten dagelijks kunnen veranderen en je hier geen controle op hebt. Je kunt wel een vast tarief afspreken over bijvoorbeeld de advieskosten. Let op: het elektraplan voor de stopcontacten, loze leidingen etc. valt geregeld duurder uit dan begroot. Het is vaak een stelpost van rond de 40k.

Is zelfbouw goedkoper?

Mensen denken dat er de kosten voor zelfbouw gemiddeld lager zijn dan voor projectbouw. Of zogezegd: dat je meer waar voor je geld krijgt. Maar dat is niet zo. Huizen van een projectontwikkelaar worden in grotere volumes gebouwd en binnen bepaalde stramien, waardoor de bouwkosten per huis gemiddeld lager zijn. Maar zodra je afwijkt van het stramien en standaardoplossingen zoals een opdekdeur of uitbreiding van de standaard keuken of gekozen sanitair, dan schiet de prijs omhoog en ben je dat voordeel al kwijt. Daarnaast gaat een projectontwikkelaar mee met de marktprijs en kan een huis daardoor duurder uitvallen dan een paar jaar daarvoor of erna, omdat de markt dat op dat moment toe laat. Bij zelfbouw stel je het ontwerp helemaal af op je eigen wensen waardoor het wat duurder wordt, maar geen concessies hoeft te doen.

De Voordelen

Fase 1: voorbereiding

Voordat je een eigen huis kunt gaan bouwen zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk kan je zonder kavel geen huis bouwen, dus ook dit soort dingen moet je meenemen in je proces. Het kiezen van een kavel en het maken van een planning voor het bouwproject zijn belangrijke onderwerpen in het gehele traject naar jouw droomhuis.

Het kiezen van een kavel

Het selecteren van het juiste stuk grond om je eigen huis te bouwen kan overweldigend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door een paar simpele stappen te volgen, vind je gemakkelijk het perfecte stuk grond wat past bij jouw wensen. Hieronder volgen enkele tips over hoe je de ideale kavel kan vinden wat bij jouw wensen past.

Begin door informatie te verzamelen

Het is altijd goed om een idee van de grootte van je huis te hebben voordat je gaat zoeken. De kavel moet hier namelijk wel de ruimte voor bieden. Veel mensen zijn verrast door hoe snel een huis kan toenemen in grootte.

Denk na over je reistijd

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een kavel is hoelang het zal duren voordat je op je werk, bij je familie en je vrienden bent. Hoeveel afstand wil je van huis zijn? Waar ga je 's ochtends vroeg naartoe? Zoek naar een kavel dat binnen de gewenste reistijd past. Als je geen probleem hebt met de reistijd, zoek dan naar land dat grenst aan belangrijke snelwegen zodat je er sneller bent.

Neem je budget in gedachte

Als je een stuk land wilt kopen, moet je eerst bedenken hoeveel geld je daarvoor beschikbaar hebt. Heb je dat bedrag duidelijk in kaart gebracht, dan kun je gaan zoeken naar een geschikt kavel. Het budget is natuurlijk niet alleen belangrijk voor het kopen van de kavel, maar bedenk ook bij het zoeken van een kavel dat de kosten voor de bouw van het huis ook nog aan de prijs toegevoegd worden.

Denk eraan dat grootte van een kavel belangrijk is

Hoewel het fijn kan zijn om te besparen op de kosten voor grond, kan het kopen van een klein kavel ervoor zorgen dat het je je huis niet kan faciliteren door een tekort aan ruimte.

Planning opstellen

Bouwen van een huis is vaak een grote investering, dus het is belangrijk om een goede planning op te stellen. Een planning geeft je overzicht, zodat je weet welke taken wanneer gedaan moeten worden. Een planning is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je binnen je budget blijft.

Zoals je waarschijnlijk al weet, is het laten bouwen van jouw droomhuis huis niet iets wat je in een paar weken doet. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de tijd die je nodig hebt voor het laten bouwen van je huis. Vergeet niet dat er ook tijd nodig is voor het ontwerpen van je huis en het aanvragen van vergunningen. Als je bijvoorbeeld snel wilt verhuizen, is het misschien niet realistisch om een huis te bouwen. In dat geval zou het beter zijn om een bestaand huis te kopen.

In een planning voor de bouw van je huis neem je de volgende onderdelen mee:

 • De kavel (het uitkiezen, reserveren e.d.)
 • Het huisontwerp (volumestudie, eerste ontwerp en feedbackrondes tot finale ontwerp)
 • Voorbereidingen (aannemers, uitvoeders e.d. uitzoeken, planning opstellen)
 • Grondwerkzaamheden (kavel klaarmaken voor bouw)
 • Funderingswerkzaamheden
 • Bouwwerkzaamheden
 • Afwerking (oplevering, plaatsen apparatuur in huis, puntjes op de i)
 • Verhuizen

Als je eenmaal weet hoeveel tijd het bouwen van je huis gaat kosten, kun je gaan kijken naar een passende kavel. Hierover vertellen wij in de volgende fase meer.

Fase 1
Voorbereiding

Fase 2: reservering

Reserveren kavel

Als je zelf een droomkavel hebt gevonden die past bij al jouw woonwensen, dan sluit je een reserveringsovereenkomst af. De doorlooptijd van zo’n overeenkomst is afhankelijk van de partij waar je de kavel koopt. Kijk goed naar de doorlooptijd die op de reserveringsovereenkomst vermeld staat. Over het algemeen worden er in overeenkomsten doorlooptijden van tussen de 3 à 5 maanden genoemd. Er moeten binnen de doorlooptijd een hoop stappen en keuzes gemaakt worden, als je de doorlooptijd overschrijdt komt de reservering te vervallen. Vaak wordt er een vergoeding voor de reserveringsovereenkomst gerekend.

In de doorloopperiode van de reserveringsovereenkomst ga je op zoek naar een architect, ontwerp je een eigen huis en stel je het bouwteam met een aannemer, constructeurs en eventueel binnenhuisarchitect samen. Ook vraag je een bouwaanvraag aan bij de gemeente en regel je alle financiële (bank)zaken. Zodra de vergunningen en financiële zaken rond zijn, ga je over tot het tekenen van het definitieve koopcontract van de kavel en mag er gestart worden met bouwen.

Opstellen reserveringsovereenkomst

Door het tekenen van een reserveringsovereenkomst weet de verkopende partij dat je serieus bent in je intentie om de kavel te kopen. Anderzijds mag de verkopende partij de kavel ook niet verkopen aan een andere partij tijdens de doorloopperiode van de reserveringsovereenkomst.

In de reserveringsovereenkomst vind je o.a. de volgende bepalingen:

 • NAW-gegevens kopende partij
 • Gegevens verkopende partij
 • Locatie kavel
 • Grootte kavel
 • Prijs van de beoogde kavel
 • Akkoord dat ontwerp huis past binnen bestemmingsplan kavel
 • Ontbindende voorwaarden reserveringsovereenkomst
 • Doorlooptijd reserveringsovereenkomst
 • De overdraagbaarheid van de reservering: meestal heb je toestemming van de verkoper nodig om de reserveringsovereenkomst aan iemand anders over te dragen;
 • Bijlagen zoals het te sluiten koopcontract, bijbehorende garantiebepalingen en bestemmingsplan.
Fase 2
Reservering
Zelfbouw Checkist Ontwerp 2

Fase 3: ontwerp

Zonder ontwerp kan een aannemer en/of uitvoerder niet aan de slag. Hiervoor kan je een architect in de arm te nemen die deze ontwerpen kan maken. Deze ontwerpen zijn natuurlijk niet gratis, maar een architect verdient zich vaak terug met het geld dat hij of zij kan besparen op de bouwkosten.

Ontwerpen van het huis

Bouwkundige tekeningen.

Om te kunnen beginnen met het ontwerpen van je huis, heb je bouwkundige tekeningen van de kavel nodig. Deze tekeningen geven de architect alle informatie die nodig is om het huis te kunnen ontwerpen.

De bouwkundige tekeningen bestaan onder andere uit:

 • Een kaart van de kavel met aanduiding van de grenzen, eventuele beperkingen en obstakels (kavelpaspoort)
 • Een kaart met aanduiding van de ligging van het huis op de kavel
Uitvoeren van een volumestudie

Om ervoor te zorgen dat je je aan de ‘spelregels’ houdt die gelden op de kavel of in het woongebied waarin je bouwt, maak je samen met de architect een volumestudie van het huis. Je kijkt naar de materiaaleisen, architectuureisen, omliggende kavels en de ideale positionering van het huis op de kavel en ligging. Deze volumestudie gebruik je als basis voor het ontwerpen van het huis. De kosten voor een volumestudie zijn ongeveer € 1.000,- en worden vaak opgenomen in de prijs voor het schetsontwerp of voorlopig ontwerp.

Naast de bouwkundige tekeningen en de volumestudie heeft de architect ook informatie nodig over jouw woonwensen. Die informatie gebruikt de architect om het huis te kunnen ontwerpen. Onderstaande vragen worden vaak gesteld om achter je wensen te komen:

 • Hoeveel ruimte heb je nodig?
 • Welke functies moeten de ruimtes hebben?
 • Welke indeling van de ruimtes werkt voor jou?
 • Wat vind je belangrijk aan het huis?
 • Welke sfeer moet het huis uitstralen?
 • Hoeveel geld wil je uitgeven aan het huis?
Eerste ontwerp

Na het verzamelen van de benodigde informatie maakt de architect een eerste ontwerp van het huis. Dit eerste ontwerp is een schets, waarin de algemene indeling van het huis staat. Deze schets is niet heel gedetailleerd, maar geeft een goede indruk van het huis.

Voorlopig ontwerp

Als je tevreden bent met het eerste ontwerp, maakt de architect een voorlopig ontwerp (V.O.). Dit is een gedetailleerd ontwerp, waarin alle elementen van het huis staan. Deze elementen kunnen onder andere zijn:

 • De afmetingen van de ruimtes
 • De indeling van de ruimtes
 • De plekken waar de deuren en kozijnen komen
 • De plekken waar de trappen komen
 • De dakconstructie

De architect maakt ook een aantal technische tekeningen, zoals:

 • Een constructieve tekening, waarin de constructie van het huis staat
 • Een installatietechnische tekening, waarin de installaties in het huis staan
 • Een elektrische tekening, waarin de elektra in het huis staat
 • Een verwarmingsplan, waarin de verwarming in het huis staat
 • Een sanitair plan, waarin de waterleidingen en riolering in het huis komen te liggen

Dit voorlopig ontwerp is een goede basis om mee te gaan bouwen. Als je nog wijzigingen wilt aanbrengen, kan de architect dit aanpassen in het voorlopig ontwerp. Als dit voorlopig ontwerp als akkoord is bevonden, wordt het opgemaakt als definitief ontwerp (D.O.). Hiermee kan je vervolgens in een andere fase opzoek naar een aannemer die deze plannen kan realiseren.

Hoe kies ik een architect uit voor het ontwerpen van mijn huis?

Een architect is een persoon of organisatie die ontwerpen maakt voor gebouwen. Het is belangrijk om architect te kiezen die bij jou past, omdat deze jouw wensen goed kan vertalen naar een passend ontwerp van je huis. De architect kan je ook goed advies geven over de beste materialen en constructiemethodes.

Het kiezen van een architect

Bij de keuze van een architect is het van belang rekening te houden met de volgende zaken:

De ervaring en de kwalificaties

Je wilt dat je project wordt uitgevoerd volgens jouw wensen. Hierbij is het belangrijk om een architect in te schakelen die dit ook daadwerkelijk kan vertalen naar een ontwerp. Omdat een architect veelvuldig bezig is met het maken van ontwerpen voor verschillende huizen en projecten heeft hij/zij het beste oog voor deze vertaling van droomidee naar een tastbaar product. Hierbij komt veel ervaring kijken. Je wilt natuurlijk ook dat de kosten binnen jouw toegestane grenzen blijven. Met de ervaring die een architect heeft kan hij goed inschatten of jouw wensen ook daadwerkelijk passen bij het opgestelde budget of dat er concessies gemaakt moeten worden in bijvoorbeeld constructiemethodes of materiaal.

De honoraria

Het is belangrijk om naar de honoraria te kijken voordat je met een architect gaat samenwerken. Het honoraria van de architect is afhankelijk van zijn of haar ervaring, expertise en portfolio. Iemand met meer ervaring of expertise zal een hogere prijs rekenen dan iemand met minder ervaring. Daarnaast kan het honorarium ook afhangen van de complexiteit van het project, de locatie en de tijdsduur van het project.

De omvang van het project

Het is belangrijk om naar de omvang van het project te kijken voordat je gaat kiezen,omdat je dan precies weet wat je kunt verwachten. Als het project klein is, heeft hij/zij wellicht minder werk en kan je misschien een lager tarief verwachten. Als het project groot is, zal hij/zij meer tijd nodig hebben om alle ontwerpen te maken en vergt het misschien ook meer detail. Dit zal waarschijnlijk een hoger tarief met zich meebrengen.

Het tijdschema van het project

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om rekening te houden met de projectplanning. Een van de belangrijkste redenen is dat een architect je kan helpen een tijdlijn voor je project op te stellen, omdat hij/zij weet welke onderdelen er allemaal in het ontwerp gebruikt worden. Door al vroeg in de planningsfase met een architect samen te werken en over een planning na te denken, kun je eventuele last-minute verrassingen of problemen voorkomen die het algehele succes van het project kunnen beïnvloeden.

De beschikbaarheid

Het is belangrijk om de beschikbaarheid van de architect te controleren in de periode wanneer je hem/haar denkt nodig te hebben. Architecten kunnen soms voor langere tijd met bepaalde projecten bezig zijn en hierom hanteren zij soms een wachtlijst. Dit geldt zeker voor meer bekende architecten.

De referenties

Het is belangrijk om referenties op te zoeken over een architect, vóórdat je een samenwerking aangaat. Je wilt natuurlijk dat jouw huis wordt ontworpen door iemand die ervaring heeft, die weet wat hij/zij doet en waar mensen tevreden over waren. Ook is het interessant om te weten of de architect zijn verantwoordelijkheid neemt mocht er onverhoopt iets misgaan gedurende het ontwerp of de bouw.

Je kunt referenties vinden door te zoeken op internet of navraag te doen in je kennissenkring. Vaak is het ook mogelijk om referenties te vinden op social media. Je kunt controleren of hij/zij goede referenties heeft door te kijken bijvoorbeeld naar projecten die hij/zij heeft gedaan. Zo krijg je een goed beeld of diegene mooi en correct werk aflevert.

Fase 3
Ontwerpen
Zelfbouw Checkist Ontwerp 1

Fase 4: aanvragen vergunningen

Als je van plan bent om zelf je huis te bouwen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de vergunningen die benodigd zijn. Vaak heb je voor verschillende bouwwerken een vergunning nodig. Zo is een bouwvergunning nodig voor het bouwen van een huis, maar soms ook voor het aanleggen van een terras of voor het plaatsen van een schutting. Bovendien kan de gemeente bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Het verkrijgen van de vergunningen voor het bouwen van je eigen huis is een (meestal) ingewikkelde maar vooral hele belangrijke taak. Om je op weg te helpen, leggen wij hieronder uit welke twee soorten vergunningen er zijn en hoe u deze aanvraagt.

Fase 4
Aanvragen Vergunningen

Omgevingsvergunning

Wat is de omgevingsvergunning?

De omgevingsvergunning is een vergunning die je nodig hebt als je wilt bouwen, verbouwen of slopen. De vergunning wordt afgegeven door de gemeente en is bedoeld om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan of dat er ongewenste effecten op het milieu ontstaan. Bouwen, verbouwen of slopen zonder omgevingsvergunning is in vele gevallen strafbaar.

De volgende activiteiten vallen onder de omgevingsvergunning:

 • Bouwen
 • Verbouwen
 • Slopen
 • Aan of uitbouwen
 • Dakkapellen plaatsen
 • Overkappingen bouwen
 • Erven
 • Milieu
 • Veiligheid

Bouwvergunning

Bouwvergunningen zijn verplicht wanneer je een bouwwerk gaat neerzetten. Hierbij moet je aan veel regels voldoen, die vaak erg complex zijn.

Om een bouwvergunning aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een bouwtekening indienen en een omgevingsvergunning hebben. De gemeente beoordeelt of het bouwwerk in overeenstemming is met het bestemmingsplan en of je aan de veiligheidseisen voldoet. Als onderdeel van de bouwvergunning kan de gemeente ook een milieuvergunning of een sloopvergunning afgeven. Bouwvergunningen zijn dus niet zomaar verkrijgbaar. Je moet goed voorbereid zijn als je een aanvraag wilt indienen.

Voordelen van een bouwvergunning

Een voordeel van het hebben van een bouwvergunning is dat je zekerheid hebt dat je aan de wet en regelgeving voldoet. Je weet dan zeker dat je bouwwerk legaal is en niet in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. Daarnaast kan een vergunning ook voordelen opleveren voor de bouwer. Het kan, samen met de bouwtekening, als een raamwerk dienen voor de aannemer.

Aanvragen vergunningen

Omgevingsvergunning

Je kunt een omgevingsvergunning aanvragen bij jouw gemeente. De aanvraagformulieren vind je op de website van de gemeente. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan best ingewikkeld zijn, dus het is verstandig om hier hulp bij te vragen.

De gemeente beoordeelt of je aanvraag wordt gehonoreerd. De gemeente kan bijvoorbeeld besluiten dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor bepaalde activiteiten of dat er aanvullende voorwaarden verbonden zijn aan de vergunning. Of je vergunningplichtig bent kun je nalezen op Omgevingsloket.nl.

Bouwvergunning

Wil je een bouwvergunning aanvragen, dan moet je vaak eerst een bouwtekening indienen bij jouw gemeente. Deze tekening moet duidelijk aantonen hoe het bouwwerk eruit gaat zien. Naast de bouwtekening moet je ook een omgevingsvergunning aanvragen (zie omgevingsvergunning). Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, dan kan de gemeente een bouwvergunning afgeven.

Fase 5: financiële zaken

Wanneer je de bouw van een zelfbouwhuis wilt financieren, verloopt het proces van het aanvragen van een hypotheek anders dan wanneer je een huis binnen een bouwproject koopt.

De hypotheekverstrekker hanteert een aantal specifieke eisen waaraan voldaan moet worden, eer de hypotheekverstrekker je een hypotheek geeft voor een zelfbouwhuis:

 • De milieuvergunning moet (vaak) al afgegeven zijn,
 • Je moet een ondertekend bouwcontract kunnen overleggen waaruit blijkt hoe groot de totale investering zal zijn,
 • Er moet een afbouwgarantie/insolventieverzekering afgesloten zijn om jezelf te beschermen dat het huis afgebouwd wordt als de aannemer failliet gaat,
 • Een taxatierapport op basis van het bouwplan.

Belangrijk om te weten: bijna alle hypotheekverstrekkers bieden een hypotheek aan als de bouw van het zelfbouwhuis door een aannemer wordt gedaan. Bent je van plan het huis zonder toezicht te bouwen, dan is het aantal hypotheekverstrekkers dat bereid is om je een lening geven veel beperkter, wegens het grotere risico dat erbij komt kijken. Bovendien worden prefab en houtskeletbouw niet altijd door elke hypotheekverstrekker aanvaard, dus is het belangrijk om de mogelijkheden vooraf met een hypotheekspecialist te bespreken.

Bouwdepot

Als je van plan bent een nieuw huis te bouwen of jouw huidige huis te renoveren, is het de moeite waard een bouwhypotheek, ook wel bouwdepot genoemd, te overwegen. Dit type hypotheek kan je geld besparen op belastingen en je helpen de bouw van jouw nieuwe huis te financieren. Het renteverschil tussen wat je op jouw hypotheek betaalt en wat je op jouw bouwdepot verdient, kun je van de belastingen aftrekken in de eerste twee jaar na het afsluiten van de hypotheek. Dit kan je een aanzienlijke besparing op jouw belastingen opleveren. Als de bouw na 2 jaar niet voltooid is, moeten het resterende deel van de aanbetaling en het te lenen bedrag dat daarmee gelijk is, in box 3 worden opgenomen. De rente over dit deel van de schuld is na 2 jaar niet meer aftrekbaar. Je hypotheekadviseur kan je op basis van jouw eigen financiële situatie verder in adviseren.

Hypotheekbedrag berekenen

Het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek hangt dus af van een aantal factoren, waaronder het inkomen, het totale eigen vermogen in jouw huis, en de waarde van het oude huis en bouwplannen voor het nieuwe huis. Jouw financieel adviseur kan je helpen het precieze bedrag te bepalen dat je moet lenen. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zullen variëren, afhankelijk van de hypotheekmakelaar en de bank waarmee je in zee gaat.

Notariskosten

Het kopen van de kavel en alle bijbehorende afspraken dient je vast te leggen bij de notaris. Maar ook jouw persoonlijke en financiële situatie leg je vast bij de notaris. De notariële kosten verschillen omdat notarissen hun eigen tarief hanteren. Online vergelijken kan je daarom voordeel opleveren.

De notaris is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van onroerend goed. Zij gaan na of alle overeenkomsten in orde zijn en leggen de koop vast voor in het kadaster. Zij leggen echter ook jouw persoonlijke en financiële situatie vast. Het kan goed zijn om diverse notarissen te vergelijken, want zij hanteren zelf hun tarieven.

3 tips van de notaris

TIP 1: Kijk naar de onderlinge financiële situatie. Leg een eventuele extra inbreng van eigen middelen vast bij de notaris. Dit is vooral belangrijk voor mensen die gaan samenwonen en mensen die getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden.

TIP 2: Het is verstandig om als samenwonenden een samenlevingscontract op te stellen om beide partijen te beschermen mochten partijen uit elkaar gaan. Gehuwden kunnen hun testamenten herzien en nieuwe situaties vastleggen.

TIP 3: Vanaf 1 mei 2019 zijn contante betalingen boven de 2.500 euro niet meer toegestaan volgens de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Dit betekent dat alle betalingen boven deze limiet via pin-overschrijvingen moeten worden gedaan en niet meer contant mogen gaan.

Fase 5
Financiële Zaken

Fase 6: koopproces

Opstellen koopovereenkomst

Als je een kavel koopt om je eigen huis te bouwen, moet je een koopovereenkomst tekenen. In deze overeenkomst wordt vastgelegd wat er allemaal belangrijk is omtrent het kopen van het specifieke kavel en de verantwoordelijkheden hierbij. Bijvoorbeeld wie de kavel gaat kopen, wat de prijs is en wanneer de koper eigenaar is van de kavel. Het is belangrijk je van tevoren in te lezen over welke voorwaarden er verbonden zijn aan een koopcontract. Een gemiddelde koopovereenkomst bevat minimaal de volgende onderdelen:

 • Naam en adres van verkoper
 • Naam en adres van koper
 • Datum
 • Omschrijving huis/kavel/object
 • Prijs
 • Betalingstermijn
 • Eventuele ontbindende voorwaarden
 • Gegevens notaris

Overdracht van grond bij notaris

Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht plaats van een stuk grond van de verkoper naar de koper. In de overeenkomst zijn alle afspraken over de grond vastgelegd, zoals de prijs, afmetingen en eventuele bijbehorende voorwaarden zoals kwalitatieve verplichtingen die moeten worden gehandhaaft.. Nadat alle partijen hun akkoord hebben gegeven, wordt de notariële transportakte getekend door alle betrokkenen en kan er begonnen worden met de bouw van het zelfbouwhuis.

Fase 6
Koopproces

Fase 7: aannemer(s) selectie en overeenkomsten

Als je van plan bent om zelf een huis te bouwen, dan moet je ook een aannemer voor het project selecteren.

Hoe kies ik een aannemer uit voor het bouwen van mijn huis?

Je gaat natuurlijk het liefste in zee met iemand die enorm veel verstand heeft het bouwen van een huis en alles wat erbij komt kijken. Er zijn veel aannemers die zich op deze markt begeven, dus hoe maak je hierbij de juiste keuze?

Zet je eigen wensen op papier

Een aannemer wil voordat hij een offerte maakt graag weten wat jouw wensen en eisen zijn. Dit bepaalt namelijk in grote mate welke aannemer je moet kiezen, omdat iedereen op zijn manier gespecialiseerd is in verschillende gebieden. Ook kan je definitieve ontwerp een goede input zijn voor de selectie, want hij moet kunnen garanderen dat hij het ook kan bouwen.

Bekijk het portfolio en de referenties

Je maakt een goede start door te kijken naar ervaringen van de aannemer. Zoek iemand die al langer bezig is met het bouwen van huizen. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar zijn of haar portfolio. Zo kom je erachter of hij of zij geschikt is voor jouw project, omdat je kan zien of het portfolio overeenkomt met jouw wensen.

De prijs is niet alles

Gebruik de prijs als een voor de hand liggende keuze om de aannemer te kiezen, maar stel jezelf ook andere vragen, als:

 • Hoe betrouwbaar is de aannemer?
 • Is er een ervaren planner in dienst?
 • Hoe volledig is de offerte?

Ook kun je de prijzen in de offerte vergelijken op basis van materialen die gebruikt worden. Een speciale keuken kan natuurlijk meer kosten dan een standaard keuken, net zoals het aantal uren dat nodig is om een goede afwerking uit te voeren. Het kan dus geen kwaad om altijd van alle aannemers dezelfde offerte specificatie voor hetzelfde werk te vragen.

Kwaliteit van het werk

Het kijken naar de al geleverde kwaliteit van het werk van de aannemer is een goede richtlijn voor de selectie. Een slechte kwaliteit van werk kan immers enorm veel verstoren in de rest van het project en vertraging opleveren in het bouwproces. Het is belangrijk om na te gaan of hij of zij ervaring heeft met dit soort werk. Kijk dan ook naar de referenties, want dat getuigt over wat hij of zij tot nu toe geleverd heeft.

Persoonlijke klik met de aannemer

Wanneer je een aannemer inhuurt is het belangrijk om een persoonlijke klik te hebben met diegene. Het bouwen van je eigen huis is een grote investering en je wilt zeker weten dat je diegene die hier verantwoordelijk voor is volledig kunt vertrouwen. Ook moet je erop kunnen vertrouwen dat hij of zij het werk goed doet. Het is dus belangrijk om goed kennis te maken om te kijken wat voor persoon hij/zij is en verder te kijken dan alleen de offerte die op tafel ligt. Vraag jezelf het volgende af;

 • Kun je openlijk met hen praten?
 • Heeft de aannemer een goed beeld van jouw smaak en stijl qua inrichting?
 • Is de aannemer beschikbaar wanneer je ze nodig hebt?

Als het antwoord ja is op deze vragen is de kans groot dat je de juiste persoon voor jouw huis gevonden hebt!

Verzekeringen & garanties

Het is belangrijk om te kijken of de aannemer die je wilt inschakelen is aangesloten bij een keurmerk. Er zijn verschillende keurmerken waaronder SWK, Bouwgarant en Woningborg. Als een aannemer aangesloten is bij een keurmerk, dan weet je zeker dat hij/zij voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Bekijk ook of de aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw, zodat je in geval van problemen altijd een deskundige partij hebt om mee te praten.

Tijdstip van oplevering

Het is belangrijk om te kijken naar de tijd die de aannemer heeft om het werk af te leveren. Dit kan verschillen per aannemer en is dus belangrijk om van tevoren af te spreken. In sommige gevallen kan het werk langer duren dan verwacht en moet je dus ook kijken naar de flexibiliteit van de aannemer. Het is belangrijk om een buffer in te bouwen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het tijdstip van oplevering moet natuurlijk ook passen bij jouw algemene planning rondom de andere bouwwerkzaamheden. Ook als je een beoogde verhuisdatum hebt, moet de aannemer ook hieraan kunnen voldoen. Is dit niet het geval, doordat zij geen tijd hebben in hun planning, dan is de aannemer simpelweg niet geschikt voor jouw traject.

Opstellen overeenkomst(en)

Als je met een aannemer in zee gaat, stel je een aannemersovereenkomst op. In deze aannemers- overeenkomst komen verschillende onderwerpen aan bod; de planning, het materiaal dat gebruikt gaat worden, de financiën en de tijd die de aannemer ervoor nodig heeft. Als er iets misgaat met het werk of de materialen, weet je zeker dat je gedekt bent door het contract.

Een aannemer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden, maar ook voor het leveren van de materialen die nodig zijn voor de bouw. De aannemer moet ook duidelijk aangeven wat het materiaal gaat kosten, zodat je weet waar je aan toe bent.

Financieel is het belangrijk om een goede afspraak te maken met de aannemer. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke kosten er gemaakt gaan worden en maak hier een budget voor. Als de aannemer meer werk moet uitvoeren dan afgesproken, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je over dit meerwerk en de kosten hiervoor van tevoren afspraken maakt.

Als laatste is het belangrijk om afspraken te maken over de tijd die de aannemer ervoor nodig heeft. Zoals we al hebben besproken is de het tijdstip van oplevering van belang. Leg deze afspraken vast in de overeenkomst. Bekijk hierbij ook of er afspraken gemaakt kunnen worden over eventuele uitloop en de risico's en consequenties die hier voor alle partijen aan vasthangen.

Fase 7
Aannemer & Overeenkomsten
Wilgenrijk Zelfbouw Beeld 3

Fase 8: de bouw van je huis

De bouw van je huis is een grote onderdeel in je zelfbouwproject. Je hebt nu alle vorige stappen voltooid en een helder idee hoe je huis eruit gaat zien, maar er is nog één ding te doen voordat je kunt verhuizen: de bouw zelf. In deze fase ga je jouw huis stap-voor-stap bouwen. Dit is een belangrijke fase, want dit is waar je huis echt tot leven komt. Je wilt natuurlijk dat alles goed gaat, dus hier zijn een paar tips om je te helpen bij het bouwen van je huis.

Voorwaarden voor beginnen aan de bouw van een zelfbouwhuis

Als voorbereiding op de bouwperiode zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat je kavel bouwklaar is. Als de kavel niet bouwklaar is, dan zal de bouw van je huis vertragen omdat er eerst werkzaamheden moeten worden verricht zoals het ruimen van puin, het aanleggen van een toegangsweg voor de bouwer(s) en aannemer(s), het laten afvoeren van extra grond en het laten egaliseren van de kavel. Hiernaast dien je ervoor te zorgen dat alle materialen aanwezig zijn en dat de tijdelijke aansluitingen van water en stroom beschikbaar zijn. Controleer ook goed of alle vergunningen voor de bouw gereed zijn, zo kom je niet voor ongewenste verassingen te staan tijdens de bouwperiode.

Belangrijke tips voor de periode tijdens de bouw
 • Blijf communiceren met de aannemer over de voortgang van het proces, maak eventueel wekelijks een afspraak om dit te bespreken
 • Maak gebruik van bouwtekeningen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden naar wens worden uitgevoerd en controleer de werkzaamheden ook regelmatig aan de hand van de tekeningen.
 • Zoek inspiratie online voor de inrichting van het huis, na de oplevering is het huis natuurlijk nog niet af
 • Blijf de planning controleren, zo weet je zeker of je andere partijen moet informeren over eventuele uitloopt
 • Controleer meermaals het budget, zodat je niet aan het einde concessies hoeft te maken op producten en materialen
Fase 8
De bouw van je huis
Wilgenrijk Zelfbouw Beeld 4
Architectuur

Je ziet steeds vaker dat zelfbouwhuizen ontworpen worden als een Jaren ‘30 huis maar dan in een modern jasje. Kenmerken daarvan zijn onder meer: de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen. Ook zie je steeds vaker huizen die worden ontworpen als een schuur.

Techniek

Omdat het verplicht is vanuit de overheid om te voldoen aan de BENG regels, worden nieuwe huizen tegenwoordig gasloos gebouwd. Hierdoor is er wel een warmtebron nodig zoals een warmtepomp. Je ziet dat dit een techniek is die zich de komende jaren heel erg gaat ontwikkelen. Daarnaast zie je ook veel nieuwe ontwikkelingen in zonnepanelen, zowel qua vermogen als qua integratie in de dakbedekking i.p.v. op het dak.

Architectuur
Techniek
Paneeldeuren
Paneeldeuren
Omlopende dakgootconstructie
Omlopende dakgootconstructie
Dakoverstek
Dakoverstek

Conclusie

Vind je het fijn om in alle vrijheid een huis precies te maken zoals in jouw dromen, heb je graag zelf de touwtjes in handen en kun je goed afspraken maken en gemakkelijk overzicht bewaren? Dan is zelfbouw een prachtige manier om je droomhuis te realiseren!

Hopelijk heb je door dit artikel een duidelijk beeld gekregen wat zelfbouw inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Natuurlijk is dit artikel niet sluitend, maar geeft het wel een goede richtlijn voor het beginnen met de bouw van jouw droomhuis. Succes met jouw avontuur!

Conclusie
Wil je meer over zelfbouw weten?