Beeldkwaliteit Wilgenrijk
Beeldkwaliteit Wilgenrijk
Beeldkwaliteit
Wilgenrijk kent een doordachte ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’. Het geeft principes en inspiratie voor architectuur en landschap. Het zijn kaders voor huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten. Er is eenheid, ruimte voor variatie en een hoge mate van kwaliteit. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen.
Om de beeldkwaliteit ten behoeve van alle bewoners voor nu en in de toekomst te kunnen waarborgen, heeft Wilgenrijk twee onafhankelijke teams opgericht:
Het Kwaliteitsteam en een stichting genaamd Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk.
Beeldkwaliteit
De Maassluise School
Het Stijlboek Maassluise School is ontstaan vanuit een zoektocht van 35 (landschaps-) architecten en stedenbouwers naar de betekenis van echt, ontspannen, Hollands, mooi wonen. Het is geïnspireerd op de kwaliteit en beleving van de huidige lintbebouwing op de Weverskade. Wilgenrijk meandert en voegt zich naar de natuur. Een harmonische eenheid met een duidelijke Hollandse signatuur.
Alle details van deze ontwerpfilosofie zijn te vinden in het stijlboek:
Wat is het Kwaliteitsteam?
Het Kwaliteitsteam waarborgt de hoogwaardige kwaliteit van de woon- en leefomgeving van Wilgenrijk. En dat is maar goed ook, want het is fijn om in een omgeving te wonen waar zowel de architectuur en het landschap mooi in harmonie is. Wilt u wijzigingen aanbrengen aan uw huis, zoals het (laten) bouwen van een berging, een extra schuur, een overkapping, dakkapel of juist uitbreiden met een aan- en/of bijgebouw? Dan kunt u uw plannen voorleggen aan het Kwaliteitsteam van Wilgenrijk. Zij toetst het dan voor u aan de richtlijnen binnen de ontwerpfilosofie van Wilgenrijk, de Maassluise School.
Kwaliteitsteam
Wat doet de Stichting Beheer Beeldkwaliteit?
Om de beeldkwaliteit ten behoeve van alle bewoners ook in de toekomst zo veel als mogelijk te waarborgen is de "Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk" (SBBKW) opgericht. Deze stichting borgt de kwaliteit van alle niet openbare toegankelijke buitenruimte, de grenzen van openbaar naar privé. Denk aan bijvoorbeeld hagen, parkeerplaatsen, poorten, steigers en vlonders.
Bij de verkoop van kavels en huizen worden afspraken gemaakt met de kopers in de vorm van contractuele- en kwalitatieve verplichtingen, dit wordt vastgelegd in een kavelpaspoort of situatietekening. De stichting controleert of er aan deze verplichtingen wordt voldaan zodat de beeldkwaliteit in stand wordt gehouden.
De stichting is opgericht bij notariële akte en is onafhankelijk en het bestuur bestaat uit bewoners van Wilgenrijk.
Wat doet de stichting?
Bent u een bewoner van Wilgenrijk?
En heeft u na de bouw of oplevering van uw huis aanvullende wensen, zoals een dakkapel, overkapping/veranda, schuur en/of uitbouw? Deze bouwwerken dienen getoetst te worden bij het Kwaliteitsteam en in sommige gevallen bent u vergunningsplichtig.
Omdat we begrijpen dat het lastig kan zijn om te weten wat wel en niet mag, organiseren wij een aantal keer per jaar een dagdeel dat u langs kunt komen met al uw vragen rondom beeldkwaliteit en de gewenste aanpassingen aan uw huis. Dit is het moment om, voordat u uw aanvraag indient, te komen praten met iemand van het kwaliteitsteam of de Stichting Beheer Beeld Kwaliteit over o.a. of het ontwerp en positie van het bouwwerk waar u aan zit te denken zou mogen.
Op de planning:
Dinsdag 10 september 16:00-17:30 uur
Dinsdag 10 december 16:00-17:30 uur
Voorgaande jaren heeft de Stichting Beheer Beeld Kwaliteit jaarlijks verslag gedaan door middel van een openbare bijeenkomst. Vanaf 2024 is de vorm veranderd in een inloopmoment, op deze manier staan we dichter bij de bewoners en kunnen we bewoners individueel te woord staan.
Bouwregels
-
Aan welke eisen moeten mijn ontwerp voldoen?
Een huis zelf (laten) bouwen is maatwerk. Zodat er eenheid en harmonie gecreëerd wordt in het woongebied, dient het ontwerp binnen de richtlijnen van de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ te vallen. Dit ontwerpfilosofie geeft principes en inspiratie voor de architectuur en het landschap. Het geeft kaders voor het ontwerp van huizen, gebouwen en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten.
Daarnaast dient het ontwerp te voldoen aan het bestemmings- en beeldkwaliteitsplan, het kavelpaspoort en eventuele aanvullende kwaliteitseisen. De makelaars van Wilgenrijk vertellen u er graag meer over. Lees meer over de ‘Maassluise School’.
-
Hoe verloopt het proces van zelfbouw?
Het kopen van een kavel is een bijzonder proces waarin u voor veel keuzes komt te staan. In de ‘leidraad voor zelfbouw’ wordt stap voor stap het proces uitgelegd. Wilt u meer informatie over het proces van zelfbouw? Neem dan contact op met de Woonwinkel van Wilgenrijk via de contactpagina.
-
Mag ik in Wilgenrijk (ver)bouwen wat ik zelf wil?
Bij het (laten) (ver)bouwen van een huis, bijgebouw, zwembad of een ander bouwwerk in Wilgenrijk, dient u rekening te houden met een aantal zaken zoals het bestemmingsplan, de Welstandcriteria, het kavelpaspoort, vergunningen en de doordachte ontwerpfilosofie van de ‘Maassluise School’. Deze filosofie biedt principes en inspiratie voor zowel architectuur als landschap en vormt kaders voor de vormgeving van huizen, gebouwen, en de inrichting van kavels, tuinen, lanen en straten.
In Wilgenrijk wordt veel aandacht besteed aan detail en afwerkingsniveau. Wijzigingen aan uw huis of tuin moeten daarom in harmonie zijn met de (architectonische) principes van uw woonbuurt. Om de beeldkwaliteit te bewaken, moeten wijzigingen aan uw huis of bijgebouw worden voorgelegd aan het Kwaliteitsteam. De Stichting Beheer Beeldkwaliteit ziet toe op de naleving van de contractuele en kwalitatieve verplichtingen om rust en eenheid in het straatbeeld te behouden. Op deze manier ontstaat er een geliefd woongebied waar iedereen wil wonen.
-
Zijn er regels tijdens de bouw waar ik en mijn aannemer zich aan moeten houden?
Aannemers die in Wilgenrijk werken dienen voor de start van de bouw een gedragscode te ondertekenen. In de gedragscode staan de randvoorwaarden waar de aannemer en alle onderaannemers zich tijdens de bouw aan moeten houden, zoals de woon-en werkomgeving veilig en schoon houden. Wilt u meer weten over de gedragscode? Lees hier meer.
Stichting beheer Beeldkwaliteit
-
Wat is Stichting Beheer Beeldkwaliteit?
Om de beeldkwaliteit van het woongebied ten behoeve van alle bewoners voor nu en in de toekomst te waarborgen, heeft Wilgenrijk een onafhankelijke stichting opgericht: Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk (SBBWK). Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door bewoners van Wilgenrijk. De SSBWK is opgericht bij de notariële akte en is onafhankelijk. De SSBWK borgt de kwaliteit van de ontwerpfilosofie de ‘Maassluise School’ en *de niet openbaar toegankelijke buitenruimte in het woongebied van Wilgenrijk. Dit doen zij door de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen te waarborgen. Heeft u vragen over de Stichting Beheer Beeldkwaliteit? Dan kunt u mailen naar sbbkw@wilgenrijk.nl.
*De niet openbaar toegankelijke buitenruimte: De SSBWK buigt zich over de raakvlakken tussen de openbare ruimte en private gronden zoals een kavel en de openbare weg. Hier kunt u denken aan de hagen die op de grens staan tussen een kavel en de weg of de inrichting van de oevers. In de getekende contracten zijn contractuele –en kwalitatieve verplichtingen opgenomen, hier dient de eigenaar/bewoner van Wilgenrijk zich aan te houden. Bij verkoop van een huis en/of kavel in de toekomst zijn deze kwalitatieve verplichtingen middels een kettingbeding in de notariële akte doorgelegd aan de volgende koper.
-
Hoe waarborgt de Stichting Beheer Beeldkwaliteit (SBBWK) de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen?
Indien de bewoner van Wilgenrijk zich niet aan de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen houdt, dan spreekt het bestuur van SBBWK hier de bewoner op aan. De SBBWK kan een herstelverplichting opleggen zoals in het kavelpaspoort bedoeld is. Indien de bewoner hier geen gehoor aan geeft, dan zal het de SBBWK een partij inschakelen om dit te herstellen. De kosten tot een maximum van €50.000,- kan bij de bewoner worden verhaald. Bij meningsverschillen tussen de bewoner en de SBBWK, wordt ten alle tijde het contract en het bijbehorende kavelpaspoort geraadpleegd. Hieruit kan bepaald worden wat de herstelverplichtingen zijn. Er wordt vanuit de SBBWK en Wilgenrijk altijd samen met de bewoner gekeken naar een passende oplossing binnen de stijl van de Wilgenrijk.
-
Wat is het verschil tussen Kwaliteitsteam en Stichting Beheer Beeldkwaliteit?
Het Kwaliteitsteam toetst de architectonische beeldkwaliteit van huizen en bijgebouwen aan o.a. de Maassluise School, Beeldkwaliteitsplan, aanvullende Kwaliteitsregels. De Stichting Beheer Beeldkwaliteit controleert op naleving van de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen die zijn vastgelegd op een kavelpaspoort of situatietekening.
-
Waar vind ik de contractuele- en kwalitatieve verplichtingen?
Bij het tekenen van de koopovereenkomst bent u akkoord gegaan met de contractuele en kwalitatieve verplichtingen, deze verplichtingen zijn vastgelegd op het kavelpaspoort of situatietekening van uw woonbuurt.
Veelgestelde vragen