Woonrede 2021
Woonrede 2021

Buurtgenoten,

Leven in Wilgenrijk gaat over woongeluk. Het is een luxe als je in tijden van ruim anderhalf jaar wereldwijde pandemie je bezig kunt houden met het creëren van woongeluk. Dit geldt voor u als bewoner en geïnteresseerden, maar ook voor ons vanuit het Wilgenrijk-team. De pandemie was voor velen een uitdaging en voor sommigen is dat nog zacht uitgedrukt. We hopen vooral dat u gezond bent.

Wilgenrijk merkt gelukkig weer veel positieve energie in het woongebied: nieuwe huizen, buurten, buren, vriendschappen én nieuwe plannen! In deze Woonrede Wilgenrijk 2021 leest u alles over de nieuwe ontwikkelingen en prognoses voor het woongebied. Daarnaast laten we u graag de ‘Wilgenrijk in cijfers’ functionaliteit zien, waarbij u actueel op de hoogte blijft van leuke en interessante feiten over het woongebied.

Dé vraag van afgelopen jaar

Afgelopen jaar was voor huizenzoekers een spannende periode. Geïnteresseerden in een huis in Wilgenrijk durfden toch niet allemaal de stap te nemen om tot aankoop over te gaan en wachtten de consequenties van de pandemie op de economie af. Ook banken deden er een schepje bovenop door met prognoses te komen waardoor de koopbereidheid afnam. “Wat doet de pandemie met de huizenmarkt?’” was dé vraag die de makelaars en huizenzoekers- en verkopers bezig hield.

De beginfase was onzeker, maar (toekomstig) bewoners, ontwikkelaars, bouwers toonden enorme veerkracht. Ook de Wilgenrijk organisatie werkte al snel vanuit hun eigen huis aan het woongebied van Wilgenrijk. Bouwers werkten hard aan een nóg veiligere bouwplaats. Ondanks dat er soms wat vertraging opliep, vielen er geen projecten stil en werden eind 2020 ruim 70 bewoners in Wilgenrijk verwelkomt. Ook bleken de voorspellingen van de banken over de dalende huizenprijzen mee te vallen. Sterker nog: huizen werden nog meer waard dan voor de pandemie. Dit geeft aan dat het kopen van een huis, zelfs in crisistijd, een waardevolle investering is gebleven.

Wlgenrijk Woonrede 2021 3

Beter een goede buur dan een verre vriend

In één klap werd nóg duidelijker hoe belangrijk een fijn huis en een goede buur is. Een huis is niet langer alleen een plek waar je woont, maar ook een plek waar je leeft en werkt. Daarnaast zoeken vrienden en familie elkaar meer thuis op en wordt het contact tussen buren persoonlijker. En dit is ook te merken in het woongebied: buren helpen elkaar, zorgen voor elkaar en zoeken dichter bij huis contacten op. Dit zorgt ervoor dat er meer sociale cohesie is in het woongebied. Een goede buur is dus zeker in deze tijden, soms belangrijker dan een verre vriend!

Ongekende interesse

Wilgenrijk nam ondanks de roerige tijden een enorme vlucht in haar ontwikkeling. Steeds meer mensen zoeken een ruim huis en tuin nabij groen en belangrijke voorzieningen. Een fijne plek om te wonen, te leven en om thuis te werken. En dat is merkbaar in de Woonwinkel van Wilgenrijk. Nog niet eerder hebben zoveel mensen in zo’n korte tijd hun interesse kenbaar gemaakt bij een aankondiging van een nieuwe buurt in Wilgenrijk. Dit jaar is de nieuwste buurt Parksingel in verkoop gegaan. Meer dan 1.500 mensen hadden zich aangemeld. Binnen een mum van tijd stonden de meeste huizen en appartementen onder optie.

Ongekende interesse
Wlgenrijk Woonrede 2021 4

Een droom die uitkomt

Ook de interesse in vrije bouwkavels is alleen maar toegenomen. De buurt Goedland is daar een mooi voorbeeld van. Deze exclusieve buurt is ontwikkeld voor zelfbouwers van vrijstaande huizen middenin een parkachtig landschap en is vanaf mei 2020 gefaseerd in verkoop gegaan. De inrichting van buitenruimte en de verkaveling van Goedland is al goed te zien en steeds meer kaveleigenaren starten met het bouwen van hun huis en maken hun droom waar. Tegen het einde van 2021 gaan de eerste 25 kaveleigenaren deze bijzondere buurt samen verder vormgeven.

Zelfbouw dromen

Ook huurders maken hun droom waar in Wilgenrijk

Eerder dit jaar vond het feestelijke moment plaats van de overhandiging van de sleutel aan de allereerste huurders in Wilgenrijk. De nieuwe (huur)huizen in de buurt Buitengoed zijn door Amvest ontwikkeld: 103 eengezinshuizen, waarvan 43 (vrije sector) huurhuizen. De eerste 12 huurhuizen zijn al opgeleverd, de anderen volgen gefaseerd tot aan het begin van 2022. De komende jaren komen er nog meer nieuwe (sociale) huurhuizen en -appartementen in Wilgenrijk. Deze huurhuizen worden door verschillende partijen verhuurd.

Huren in Wilgenrijk

Meer leefruimte per bewoner in Wilgenrijk

Vele (toekomstige) bewoners van Wilgenrijk geven aan dat de ruimte, het groen en de inrichting van de buitenruimte een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een huis. Dit geldt niet alleen voor huizenkopers, maar ook voor huurders. Nu dat er ook huurhuizen worden aangeboden in Wilgenrijk, kunnen mensen die voor een huurhuis kiezen hun droom leven in een woongebied waar dit te vinden is. In de onderstaande grafiek is te zien dat de bevolkingsdichtheid en omgevingsadressendichtheid in Wilgenrijk een stuk lager ligt dan elders in de regio. Zo wonen er, volgens de laatste cijfers, in zowel de Maassluise buurt ‘Burgermeesterswijk’ als in de Berkel en Rodenrijse wijk “Gouden Buurten” 68 bewoners per 10.000 m². In Wilgenrijk is dat ruim de helft minder, met 33 bewoners per 10.000 m²!

Ook is duidelijk te zien dat Wilgenrijk grotere kavels aanbiedt dan elders in de regio en de stad Maassluis. Waar o.a. ‘Burgermeesterwijk” 28 woonadressen per 10.000 m² aanbiedt en ‘Het Balkon’ 16 adressen per 10.000 m², biedt Wilgenrijk gemiddeld 10 woonadressen per 10.000 m² aan. Er is per familie gemiddeld meer leefruimte in Wilgenrijk dan in andere buurten in Maassluis.

Leefruimte
Woonrede Groei Ontwikkeling

Komend jaar in het teken van groei en ontwikkeling


De laatste maanden van dit jaar en de eerste maanden van 2022 staan in het teken van opleveringen en ontwikkelingen van meerdere buurten en de verdere realisatie van de groene en recreatieve Parkwal. Voor het einde van dit jaar worden er ruim 210 huizen opgeleverd in de buurten Rietkraag, Buitengoed en Zomerbries. In 2022 is de prognose dat er nog eens ruim 260 families bij komen in Wilgenrijk. Dat is een substantiële groei van 300% ten aanzien van 2020 (65 huizen)!

Voor de groen begroeide gebieden in Wilgenrijk, waar nu nog de schapen van de Schaapskooi van Wilgenrijk grazen, worden op dit moment door diverse ontwikkelaars nieuwe plannen ontwikkeld. De drie gebieden langs de Parkwal worden door ontwikkelaar Thunnissen aankomende jaren verder ontwikkeld en er worden verschillende soorten huizen en appartementen gebouwd. Elders in het gebied komen meer vrije kavels in verkoop waar zelfbouwers aan de slag gaan met hun eigen ontwerp.

Groei & Ontwikkeling
Infographic buren

Evenwichtige samenstelling van bewoners


De samenstelling van de bewoners in Wilgenrijk is divers. 56% van alle bewoners die nu in Wilgenrijk wonen bestaan uit gezinnen met één of meerdere kinderen. 32% woont samen en 12% woont alleen. Wilgenrijk kent hierdoor een evenwichtige samenstelling van bewoners: van gezinnen tot aan alleenstaanden, jong en oud en met verschillende achtergronden. Er wonen aannemers, advocaten, juffen en meesters, schrijvers, gepensioneerden en ondernemers. En dit is maar een handgreep aan bewoners die het woongebied kleuren.

Uw buren
0 H1 A5759

Volg ‘Wilgenrijk in cijfers’ op de voet!


Wilgenrijk groeit en ontwikkelt zich in een rap tempo. Het blijft in een woongebied in aanbouw altijd spannend wanneer en welk project er komt en wie uw nieuwe buren worden. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en cijfers? Bekijk het op ‘Wilgenrijk in cijfers’! Een prachtige infographic waar alle ontwikkelingen van het woongebied in één oogopslag te zien zijn en regelmatig geüpdatet wordt met de laatste cijfers.

Wilt u op de hoogte blijven
over Wilgenrijk?