Wilgenrijk krijgt steeds meer bewoners. Ook wordt het woongebied regelmatig bezocht door mensen voor een wandeling door het groene gebied of voor een bezoekje aan de speeltuin en de Schaapskooi. Mocht er een onverhoopt een noodgeval zijn, dan is belangrijk dat er snel gehandeld kan worden. Daarom zijn er in het woongebied drie AED’s (Automatische Externe Defibrilator) geplaatst, die voor iedereen vrij toegankelijk zijn in het geval van nood. Een AED hangt bij de ingang van de Woonwinkel op Weverskade 110, een tweede hangt in de hal van het appartementengebouw in de buurt Eiland en de derde hangt bij de Schaapskooi in het woongebied.

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. In principe zijn de instructies op het apparaat voldoende om in nood een leven te redden. Maar nog beter is het om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat vertrouwen en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Mag een AED ook gebruikt worden bij kinderen?

Er spelen veel kinderen in het woongebied van Wilgenrijk en ook met hen kan iets gebeuren. De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.

Voor meer vragen over de AED zelf en het bedienen ervan verwijzen wij u graag door naar de website van de Hartstichting Nederland.

Nieuwsoverzicht