Statig, landelijk of modern. Binnen de Wilgenrijkse ontwerpfilosofie de Maassluise school vindt u daken in allerlei soorten en maten. In dit artikel leest u meer over de herkomst, eigenschappen en de toepassing van het oud-Hollandse rieten dak.

Geschiedenis

In de geschiedenis wilde men liever geen rieten daken op het huis. Want juist de huizen met dakpannen getuigden van welvaart en luxe. Veel boerderijen uit die tijd hebben een achterhuis met rieten dak en een voorhuis met, voor in die tijd, dure dakpannen. Tegenwoordig kiezen mensen juist een rieten dak voor de mooie karakteristieke en chique uitstraling en de extra waardetoevoeging aan het huis.

Een Oer Hollands Product Het Rieten Dak2
Hollands product

Het rieten dak is een oer-Hollands product. Het riet uit de rietgebieden in de kop van Overijssel en het begin van Friesland is het meest geschikt als dakbedekking. In deze gebieden wordt het riet speciaal voor rietbedekking gekweekt en op een aparte manier gesneden.

Isoleren

Wist u dat riet van nature al een isolerende werking heeft? Speciale isolatieplaten voor rieten daken zorgen voor een extra dik warmtepakket op het dak. Het isoleren van een rieten dak is daardoor niet moeilijker dan bij een dak met dakpannen. Ook met een rieten dak voelt het dus comfortabel warm aan in huis.

Een Oer Hollands Product Het Rieten Dak3
Levensduur

Een rieten dak is een echt natuurproduct. Daarom hangt de levensduur voor het grootste gedeelte af van verschillende natuurlijke factoren. Een belangrijke vuistregel is: Hoe droger het dak, hoe langer de levensduur. Omdat het regelmatig regent in Nederland moet het dak steil genoeg liggen zodat het regenwater snel afgevoerd kan worden. Ook de ligging van het pand met betrekking tot de wind en de zon hebben invloed op de droging na een regenbui.

Onderhoud

Hoe beter een rieten dak onderhouden wordt, hoe langer het zal meegaan. Naast het goed drooghouden, zijn kleine reparaties na storm- of vogelschade en bestrijden van mos en algen, door het ‘kammen’ van het dak, van groot belang om de kwaliteit goed te houden.

Rieten daken in Wilgenrijk

Langs de Tweede Weverskade zijn op dit moment 5 huizen (in aanbouw) met bijzondere rieten daken te vinden. Hieronder kunt u er een paar bekijken. Maar u kunt natuurlijk ook zelf een rondje fietsen door het prachtige woongebied en ze dan bewonderen!

Een Oer Hollands Product Het Rieten Dak1
Een Oer Hollands Product Het Rieten Dak4
Nieuwsoverzicht