Wist u dat u met uw tuin bij kunt dragen aan een beter milieu? Dat kunt u doen door middel van een levende tuin. Een levende tuin is een tuin met veel ruimte voor planten, bloemen insecten, dieren en ecologie. Daarnaast helpt groene beplanting in de tuin tegen wateroverlast, zuivert groen de lucht en verbetert het milieu. Voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren is groen van levensbelang. Ze vinden er voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op je gezondheid en humeur en het geeft een gevoel van plezier en ontspanning, zelfs als u geen groene vingers heeft. Dus u hoeft niet alleen voor het milieu voor een groene tuin te kiezen.

Maar hoe richt u zo’n groene levende tuin dan in? Er zijn verschillende manieren om uw tuin levend te maken en bij te dragen aan een beter milieu. Wilgenrijk geeft u vijf tips.

Tip 1: Gebruik niet meer stenen dan nodig.

Groene beplatingen en bloemen zijn de basis van de levende tuin. Gebruik alleen tegels of vlonders voor het terras en vul het aan met groene planten, bloemen en bomen. Let bij het plaatsen van de bestrating ook op de ruimte tussen de tegels. Laat ruimte over tussen de tegels die u vult met grind of gras, zo kan regenwater de bodem in trekken. Of plaats kruiptijm tussen de tegels. Dan ruikt het ook nog eens heerlijk in uw tuin.

Tip 2: Groene haag.

Kies liever voor een groen haag dan voor een houten schutting in de tuin. Zo geeft u vogels, vlinders en andere insecten de ruimte om voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden te vinden. Een heg dempt ook nog meer geluid dan een houten schutting.

Tip 3: Gebruik duurzame materialen.

Duurzame materialen zijn beter voor het milieu. De aanschaf van duurzame en natuurlijke materialen is duurder, maar deze producten gaan jarenlang mee. En geeft u tuin ook een natuurlijke uitstraling. Niet alle producten hoeven nieuw te zijn. Soms kunt u ook materialen tweedehands aanschaffen. Gaat u ondanks tip 2 toch voor een houten schutting? Ga dan op zoek naar tweedehands houten planken. Of maak met deze planken een gaaf tuinmeubel.

Tip 4: Vang regenwater goed op

Zorg voor opvang van regenwater. Plaats bijvoorbeeld een regenton onder uw afvoerpijp. Met een panty over het uiteinde van de afvoer filtert u bladeren en vuil uit het regenwater. U kunt het water dan gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van uw auto of het water geven van uw planten in de zomer. Zorg voor een goed sluitende deksel op de ton zodat muggen er niet kunnen nesten.

Een vijver is ook een goede manier van het opvangen van regenwater. Laat bij het vullen van de vijver wat ruimte over, zodat het regenwater dit op kan vullen. Als u wat gazon rondom de vijver heeft kan dit het regenwater ook opvangen. Tot slot kunt u zoals bij tip 1 is aangegeven goed letten op de ruimte tussen uw tegels. Vul de ruimte met grind of gras en laat zo het water in de bodem trekken.

Tip 5: Plaats de juiste planten

Doe goed onderzoek naar het bloeiseizoen en moment van de plant. Als u bijen wilt lokken in uw tuin, weet dan dat de bijen actief zijn van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. Maar wist u ook dat specifieke bloemen zijn die juist nachtvlinders trekken, omdat deze bloemen bij schemering hun geur af geven. Voorbeelden hiervan zijn de Teunisbloem of de Vlambloem. Door goed onderzoek te doen naar welke planten wanneer bloeien geniet niet alleen u, maar ook de fauna ieder seizoen van uw tuin.

Groen in Wilgenrijk

Wilgenrijk maakt het verschil met andere gebieden door gelukkig wonen in alle opzichten centraal te stellen. Groen heeft in de ontwerpfilosofie van Wilgenrijk een centrale plek. Wilgenrijk stimuleert de bewoners om veel groen in hun tuinen te gebruik en op sommige plekken in het woongebied geldt een kwalitatieve verplichting wat betreft het plaatsen van groen.

Nieuwsoverzicht