Het team van Maatwerk Autisme begeleidt elke dag een groep jongeren en volwassenen met autisme en hoogbegaafden die dreigen vast te lopen binnen het onderwijs en het dagelijks bestaan. Deze groep mensen, mediënten genoemd, krijgen een op maat gemaakte dagbesteding. Door de dagbesteding worden zij gestimuleerd om hun talenten en mogelijkheden te ontwikkelen en zich verbonden te laten voelen met de samenleving. Hierdoor ervaren zij dat ze zinvol bezig zijn. Naast persoonlijke ontwikkelingen, werken mediënten ook aan productieve opdrachten in de Houtshop en in de Moestuin. Maatwerk Autisme is gevestigd in het oude kantoorgebouw van "Lely", langs de historische Weverskade. Gelegen aan de rand van het woongebied van Wilgenrijk, direct naast de Woonwinkel.

Maatwerk Moestuin

Vanuit de behoefte om buiten productief te zijn, is ‘Maatwerk Moestuin’ ontstaan. Vrijwilligers, begeleiders en mediënten werken samen aan het verbouwen van groenten, fruit en kruiden. De mediënten zijn van A tot Z betrokken bij dit proces. Zaadjes worden ingezaaid in de ‘kraamkamer’ en stekjes worden geplant in de moestuin. Vooral de jongeren vinden het leuk om de plantjes te zien groeien!

De moestuin ligt naast de Schaapskooi in het woongebied van Wilgenrijk. Het is een mooie plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en kunnen genieten van de schapen, de ecologisch vriendelijke speeltuin en het prachtige uitzicht over het woongebied. Op deze plek oogsten de mediënten de groenten en fruit en wordt dit in het groentestalletje aangeboden aan de bewoners van Wilgenrijk, bezoekers van de Schaapskooi, maar ook aan lokale restaurants zoals Smaak & Meer, Le Marais, De Waker en de groene vergaderlocatie De Polderij.

Via de mail of app brengen ze de restaurants op de hoogte van het assortiment aan verse groenten en fruit. Vervolgens geven de restaurants aan of ze de producten komen halen of dat de mediënten dit langs mogen brengen. Vaak mogen zij zelfs tot in de keuken komen! Op deze manier ervaren de mediënten dat door hun harde arbeid, ‘s avonds mensen kunnen genieten van alle verse producten.

Verkooppunt Maatwerk Autisme

Op woensdag 10 juni j.l. stond Maatwerk voor het eerst in hun verkooppunt in Wilgenrijk bij de Schaapskooi. Het was een prachtige zonnige dag waar enthousiaste mediënten en begeleiders met een goeie voorraad verse groenten en fruit stonden. Producten uit de moestuin werden op aanvraag uit de grond gehaald zoals bieten, kroppen sla en knoflook en verkocht. Verser kon niet! Ook het houtwerk van de houtshop vielen in de smaak. Maatwerk is gedurende gehele zomer elke woensdagmiddag van 13:00 uur tot 15:00 uur bij de Schaapskooi te vinden. Wilt u ook verse groenten, fruit of houtwerk bestellen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ellen van de Meer van Stichting Maatwerk Autisme via 06-39273490 of mail naar Ellen.van.der.meer@maatwerkautisme.nl

Nieuwsoverzicht