Geïnspireerd door de historische huizen aan de Weverskade

Toekomstige bewoners van Wilgenrijk; Bram, Barbara en hun twee kinderen Finn en Rowan, zijn vorig jaar het avontuur tot zelfbouw aangegaan. Bram vertelt hoe zij het ervaren om een kavel te kopen en zelf een huis te laten bouwen in het woongebied van Wilgenrijk.

Voordat Bram en Barbara besloten om een kavel te kopen en een huis te laten bouwen, ging er aardig wat tijd overheen: “Ik werk als uitvoerder bij bouwbedrijf Van Mierlo, in 2016 bouwden we huizen in Wilgenrijk. Toen leerde ik dit woongebied goed kennen. De aankleding van de buitenruimte, de afwerking van de huizen en de landelijke sfeer die vanuit de Weverskade in het woongebied werd doorgevoerd, beviel mij heel erg goed. We hadden alleen nog geen plannen om te verhuizen. Het woongebied bleef ons wel trekken. Wie weet komt dat ooit een keer...”Vertelde Bram.

Totdat Bram en Barbara vorig jaar bij vrienden op bezoek waren. Bram: ”Wij kennen onze vrienden al heel lang. We zijn samen in Maassluis opgegroeid. Zij hebben ook een kavel in Wilgenrijk gekocht en gaan binnenkort starten met de bouw. Zij moedigden ons aan om ook zelf een huis te bouwen. Toen wij via de Wilgenrijk nieuwsbrief bericht ontvingen dat er weer kavels vrij kwamen, besloten we die stap ook te zetten.”

Wij zijn echt geïnspireerd geraakt door de huizen langs de Weverskade.”

Bram: “Het huisje uit 1600, die sfeer wilden wij doorvoeren in ons huis. Een landelijke stijl. Deze stijl zie je ook weer terug in één van de nieuwgebouwde huizen in Wilgenrijk. Elke keer als we daar langsliepen sprak dat huis ons altijd aan. Rond de feestdagen ben ikzelf gaan schetsen, met dat huis ter inspiratie. Met de eerste schetsen ben ik naar de architect gegaan en heeft hij het door vertaald naar onze wensen.”


Goed advies vanuit de Volumestudie

Na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst, volgt een afspraak voor een volumestudie. Tijdens deze afspraak worden je woonwensen doorgenomen: grootte van de keuken, aantal slaapkamers, garage of andere wensen. Het doel van de volumestudie is om je een goede basis mee te geven voor het ontwerp van je huis.

“In mijn schets had ik het huis midden op de kavel geplaatst. Maar tijdens de volumestudie werd geadviseerd om het huis juist naar de niet-zonkant te plaatsen zodat je veel meer zon in je tuin hebt. Dat was een goed advies! Dit heeft de architect ook in het ontwerp verwerkt.” Vertelt Bram enthousiast.

Wat er ook gebeurt, we hadden een rieten kap bovenaan onze lijst!

Bram: “Ons huis krijgt als plint metselwerk met daarboven zwart rabat en lichtgrijze gevelstuc. Onder het dakoverstek aan de achtergevel komt een houten eiken spantconstructie. Lekker robuust. Dat vinden we mooi. De kappen worden bedekt met riet, dat stond bovenaan onze lijst. Het zwarte rabat als gevelbekleding zie je ook terug in oude boerderijen. Verder krijgt de achtergevel veel glas, hierdoor komt er heel veel daglicht in huis.”

Goede begeleiding is goud waard

Bram: “Zelf een huis bouwen is echt aan te raden, maar het is een intensief traject. Ik ben eerst advies gaan vragen bij een kostendeskundige, een financieel adviseur én bij Wilgenrijk. Je wordt door Wilgenrijk echt goed begeleid. Je krijgt eerst de Leidraad voor Zelfbouw mee. Hierin staat het hele proces van zelfbouw stap voor stap omschreven zodat je weet wat er op je afkomt.”

“Tuurlijk krijg je tegenslagen. Zelf een huis (laten) bouwen gaat niet vanzelf. Maar die obstakels overwin je. Het bouwen van je eigen huis geeft je enorm veel energie. Je staat er ‘s morgens mee op en je gaat er ‘s avonds mee naar bed. Het is heel bijzonder en leuk om te doen.”

Bram, heb je nog tips voor toekomstige huizenbouwers?

Bram: “Bestudeer goed wat het proces van zelfbouw inhoudt. Bereid je goed voor voordat je naar de architect gaat qua woonwensen. Houd rekening met tegenvallers. Als je iets niet weet, kun je altijd aan deskundigen advies vragen. Als er wat moois op je pad komt en de tijd is rijp, gewoon doen!”

Nieuwsoverzicht