Uitzicht, wonen op een Hollandse terp

Met de buurt Uitzicht begeeft Wilgenrijk zich, als onderscheidende woonplaats, nog iets verder buiten de gebaande paden. Na het overweldigende succes van Wevershof, waarbij architectuur en landschap bepalend waren voor de woonkwaliteit, komt nu door hetzelfde ontwerp- en ontwikkelteam: Uitzicht – wonen op een Hollandse terp. Overal in Nederland is de terp nog goed zichtbaar. Waar open water en wonen elkaar ontmoeten is het een uitermate geschikt middel om droge voeten te houden. Bijkomend effect van de terp was het uitzicht, licht hoger wonen dan het omliggende land geeft de mogelijkheid verder te kijken dan op het maaiveld niveau.

Door de ontwerpers van ConsortArchitects en Plein06 is dit thema geherinterpreteerd, bescherming tegen hoogwater is immers in Wilgenrijk niet nodig. Het principe van “hoger dan het omliggende” wordt gemaakt door het eiland meer dan 1,7 meter hoger aan te leggen dan de buureilanden. De verhoging is het duidelijkst merkbaar in het midden van de buurt. De gezamenlijke erfruimte. Rond deze erfruimte staan 12 huizen in vier groepjes van drie. Per blok zijn er twee hoekhuizen en een tussenhuis. De vier blokken omsluiten het erf en geven de binnenruimte een weldadige rust. De keukens van de huizen kijken uit op dit erf. Een plek om te ontmoeten, te spelen of gewoon rustig op het eigen terras te genieten van de beschutting. Grote overstekken aan de huizen en het gebruik van veel hout met een stoere maar verfijnde detaillering, laten eens te meer zien dat architectuur bijdraagt aan het woongenot. Naast het levendige van het erf aan de keukenzijde, is juist het woongenot gesitueerd aan de buitenrand van het eiland. Middels een vijftal treden in het midden van het huis, verlaat men het entree- en keukengedeelte en komt men in het woongedeelte. Een hoog plafond is het directe resultaat van de vijf treden. Grote ramen geven hier een weids uitzicht op het omliggende gebied. Het tweede, en meer private terras zorgt voor een naadloze overgang naar buiten. Het eiland zelf is vanaf het terras glooiend en licht aflopende naar de waterrand toe. Een deel van de waterrand is voorzien van vlonders en er zelfs een trekvlot om een ‘geheime sluiproute’ te kunnen nemen. Onder één blok bevindt zich de gemeenschappelijke garage en de private bergingen. Met een huis op Uitzicht bent u mede-eigenaar van dit eiland.

Meer weten? meld je hieronder aan voor de 1ste bijeenkomst in de woonwinkel op 14 juni aanstaande om 18:45.

Wees erbij en laat u meenemen op deze bijzondere reis. U kunt u hier aanmelden.

Kenmerken

Een huis op Uitzicht is een keuze voor architectuur, woongenot en detail. De kopgevels zijn afgewerkt met een verticaal houten lattenwerk en hebben grote houten kozijnen. De kopgevels aan de erfzijde zijn subtiel uitgelicht met Modular verlichtingsarmaturen, dit accentueert het hout en geeft een warme gloed. De zachtgrijze zijgevels zijn van staal en hebben een subtiel verticaal profiel. De overgangen tussen wand en dak zijn vloeiend. Door met de dakvormen te spelen heeft elk huis zijn eigen karakter. In de daken zijn grote dakvensters opgenomen en zonnepanelen geïntegreerd. Aan de waterzijde zijn de puien bijna 4 meter hoog. Dit geeft een ruimtelijk effect wat zijn weerga niet kent. Het terras is naadloos aangesloten op de woonkamer.

Uitzicht is een initiatief van
Wilgenrijk Wonen BV